Split TASK

Split TASK je večer plesnih minijatura mladih autorica.Specifičnost koncepta je u razmjeni znanja i podjeli autorstva: priznate hrvatske koreografkinje napisale su seriju uputa/poticaja za stvaranje (TASK 1-3), koje su mlade autorice više ili manje blisko slijedile u radu. Imale su na raspolaganju i ‘vanjsko oko’ svojih mentorica, kao i vremensko ograničenje od 20ak minuta trajanja pojedine izvedbe.

Autorice selektirane za prvu godinu Split TASKa čije radove s veseljem predstavljamo su Larisa Štefančić, Vana De Pol i Lucija Zalović te Petra Kovačić.

Koncept TASK preuzet je od Martine Granić, Sonje Pregrad i Plesnog centra TALA koje su ga godinama provodile u Zagrebu, zatvorile, te velikodušno predale nama, da mu udahnemo novi život na jugu. Hvala im!

TASK1: MIR I TIŠINA, Larisa Štefančić

Autorica TASKa: Milana Broš

Mentorica: Kristina Lovrić

O PROCESU: Mir i tišina je nastao inspiriran TASKom Milane Broš, vlastitim diplomskim radom (Ludio Doctus: Perfomersko tijelo kao sinkronizacija sa sobom i okolinom) te Manifestom performerice Marine Abramović. U duhu performansa, plesa, pokreta i glasa, rad istražuje utjecaj zvuka i tišine na pokret koje tijelo proizvodi improvizirajući u trenutku. Propitujući ideju, iskustvo, okvire, slobodu, publiku i cijeli pojam Manifesta tražimo odgovore na pitanja koja nam se postavljaju kao ‘Zašto umjetnik?’ i ‘Koja je pretpostavka zvuka?’.

Larisa Štefančić je plesač, koreograf, voditelj, član plesne udruge Ri DANCE iz Rijeke te već 30-u godinu zaredom na sceni. Od baletnog studija do studija Kulturologije, njeno se iskustvo rasteže preko performansa, improvizacija i suvremenog plesa, produkcijskih i organizacijskih poslova, koreografiranja plesnih produkcija i predstava za djecu i odrasle te vođenja odnosno mentoriranja djece i mladih, unutar udruge, kroz plesni i scenski pokret. Njezin moto, vođen Walter Hagenovim citatom, je ‘Ne juri, ne brini, ovdje si samo u kraćoj posjeti. Ne zaboravi zaustaviti se i pomirisati cvijeće.’.

TASK2: ISJEČCI, Lucija Zalović i Vana De Pol

Autorica TASKa: Irma Omerzo

Mentorica: Karolina Šuša

O PROCESU: TASK nam je omogućio zabavan i ugodan proces u kom se materijali spontano slažu i oblikuju. Bavile smo se idejom sklada i opozicije partnerskog odnosa. Što znači kretati se jednako, zrcalno, suprotno, u kontaktu, i što to čini prostoru u kojem se krećemo? Bavile smo se i različitim atmosferama partnerstva koje smo nastojale preseliti u izvedbeni čin.

Lucija Zalović (12.02.1992.) je izvođačica i plesna pedagoginja. Odrasta i školuje se u Zadru. Bivša članica Zadarskog plesnog ansambla. Posljednjih 5 godina radi u plesnoj udruzi Tiramola kao koreografkinja, plesna pedagoginja, izvođačica, organizatorica i voditeljica programskih aktivnosti. Iza sebe ima četiri autorska rada.

Vana De Pol (02.04.1990.) odrasta i školuje se u Splitu. Svoje plesno iskustvo gradi od malih nogu, a od 2012. godine stječe svoj plesni kontinuitet uz edukacije u različitim scensko izvedbenim umjetnostima. Uz ples (pretežno jazz dance i suvremeni ples), educira se kroz neke cirkuske i akrobatsko-partnerske vještine. Svoje pedagoško iskustvo stječe u radu s djecom i odraslom rekreativno-plesnom grupom. Nastupa na maloj sceni i raznim manifestacijama.

TASK 3: POČETAK, Petra Kovačić

Autorica TASKa: Mila Čuljak

Mentorica: Mia Kevo

O PROCESU: Svaki put ima svoje uspone i padove, jasnoće i lutanja. Ponekad uspijevamo s lakoćom, a ponekad se moramo truditi. Ali važno je ustrajati. To iskustvo ponavljamo nebrojeno puta u životu. I uvijek je jednako teško i neizvjesno. Ali i lijepo.

Polako napredujemo nalazeći odgovore.

Tražimo zaključak. Želimo završiti proces, iskustvo privesti kraju.

No ima li ono uvijek svoju konačnu formu? Možda ostaju pitanja na koja ne možemo odgovoriti.

Možda je tada ljepota u traženju.

Petra Kovačić rođena je 8. prosinca 1983. godine u Splitu.Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi red.prof.art. Peruška Bogdanića, 2008. godine na Nastavničkom odsjeku, a 2019. godine na Kiparstvu. Svoj umjetnički interes nalazi u polju kiparstva, instalacije i performansa. Svoje radove je izlagala i performanse predstavljala na skupnim i samostalnim izložbama i festivalima u Hrvatskoj, Europi, Kini i SAD-u (New York, Portland). Radi u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu i na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Produkcija: Umjetnička organizacija Naturščik

Umjetnička voditeljica: Karolina Šuša

Asistent produkcije: Igor Ivanović

Koprodukcija: Plesna udruga Tiramola, Multimedijalni kulturni centar

Prostorna podrška: Cirkus kolektiv

Dizajn: Kazinoti & Komenda

Oblikovanje svjetla: Siniša Jakovčević

Selekcijska komisija: Larisa Navojec, Martina Tomić, Nela Sisarić

Autorice originalnog TASKa:

Ideja i dizajn: Martina Granić

Produkcija: Sonja Pregrad, Plesni Centar TALA

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko – dalmatinska županija, Grad Split  

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno