Premijera “Predstava koja nastaje”

PREDSTAVA KOJA NASTAJE, 16.11.2022. u 20h, TALA PLE(j)S


Koreografija i izvedba: Koraljka Begović, Aleksandra Janeva Imfeld, Mia Kevo, Larisa Lipovac Navojec, Nives Soldičić, Melita Spahić Bezjak, Irma Unušić
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Glazba: Marin Živković i Hrvoje Jelinčić
Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
Kostimi: NDA CRO uz utjecaj Irme Unušić
Vanjska suradnica: Tamara Curić
Scenografija i grafičko oblikovanje: Hrvoje Jelinčić Fotografije: Fanni Tutek – Hajnal
Produkcija: Nomadska plesna akademija Hrvatska
Umjetnička voditeljica: Aleksandra Janeva Imfeld

“Predstava koja nastaje” kreirana je kroz niz rezidencija koje se odvijaju unutar različitih lokalnih zajednica, a kroz horizontalno koautorstvo izvođačica i koreografkinja različitih generacija, usmjerenja i iskustava koje generiraju temelje Nomadske Plesne Akademije Hrvatska.

Privremeni kolektiv čine izvođačice i koreografkinje koje u svojoj redovitoj svakodnevnoj praksi djeluju kao pokretačice i važni čimbenici lokalnih plesnih zajednica u kontekstu gradova u kojima djeluju diljem Hrvatske. Okupljene s ciljem zajedničkog umjetničkog istraživanja i kreativnog rada, kroz “Predstavu koja nastaje”, podjednako ispituju, negiraju ali i afirmiraju međusobne različitosti kao snagu u nastajanju zajedništva. Pojam nastajanja, iako višeznačan i kontroverzan u svojoj biti, živo je prisutan i na različite načine usmjerava umjetničke procese te kroz ovaj rad postaje gorivo, tema, metoda i umjetnički postupak.
Slijedeći jednog od najinovativnijih mislilaca Johna H. Hollanda, autora knjige “Emergence. Od kaosa do reda”, nastanak je „mnoštvo proizašlo iz nečeg malog; gdje cjelina postaje mnogo složenija od ponašanja jedinki.” Slijedeći ovu logiku, očekuje se da će nastali sustav, u ovom slučaju izvedba, rezultirati nečim većim od čistog zbroja dijelova.
Dijelovi koje u predstavi mozemo vidjeti kao pojedinačne izvođačice i/ili specifične akcije, pod utjecajem su drugih i utkani su zajedno u akciji unutar koje se stvaraju temelji i jednostavna pravila definirana od strane samog umjetničkog kolektiva.Time oni rezultiraju u složenim obrascima odgovora i djelovanja.

Partneri projekta: UO SHOOMA (Bjelovar), Prostor Plus (Rijeka), Free Dance (Karlovac), Plesni centar TALA (Zagreb),HKD(Rijeka).
Uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Europske unije – Kreativne Europe u sklopu projekta Life Long Burning kroz partnerstvo Nomad Dance Academy Slovenija, Kik Melone i neformalne mreže Nomad Dance Academy.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno