SomaHut radionica: Od somatske prakse do koreografskog materijala

SomaHut 2022 


subota, 26.11.2022., od 10,30 do 14,30 sati u prostoru Tala Ple(j)s


SomaHut radionica: Od somatske prakse do koreografskog materijala  s koreografkinjama i somatskim praktičarkama Anjom Bornšek, Lanom Hosni, Snježanom Premuš i Zrinkom Šimičić

Ova koreografska radionica je susret (s) četiri plesne umjetnice i somatske praktičarke i rad s koreografskim uputama iz četiri izvedbena rada.
Anja Bornšek predstavit će koreografski score iz predstave Dotik, tkivo, tkanina , dueta nastalog u koautorsvu Anje Bornšek i Snježane Premuš, koji polazi od istraživanja stanične prisutnosti – kroz staničnu tekućinu, membranu, međustanični prostor te istovremeni pogled prema unutra i prema van.
Lana Hosni podijelit će neka od polazišta za rad  somadiva  koji je premjerno izveden u sklopu programa SomaHut 2021. Prijedlog soma dive preispituje odabir pri stvaranju plesnog materijala te provodi vrijeme s onim što bi se radije izbjeglo ili previdjelo, uz pitanje kako nas ostajanje s tim vodi dalje od prve prosudbe, slike, afekta ili asocijacije.
Snježana Premuš podijelit će score iz rada Time in a Glance koji će biti izveden u sklopu programa SomaHut 2022 , 27.11. u Tala Ple(j)s u Zagrebu, a kreće od ‘vježbanja zajedništva’ kroz istraživanje prisutnosti kroz odnos s drugim i mogućnosti donošenja zajedničkih odluka bez gubitka sebe unutar grupe.
Zrinka Šimičić podijelit će polazišta stvaranja izvedbenog materijala za rad Izvedba koja se dira  nastao 2019. u suradnji s vizualnom umjetnicom Marinom Bauer. Polazeći od iskustva svjedočenja (witnessing) i usklađivanja (matching) koji su u temeljima somatskog pristupa, autorica u ovom radu okreće smjer pogleda gledatelja s izvođač/ic/a na samu/og sebe koristeći dodir kao temeljni osjet i  bazu našeg učenja i uspostavljanja odnosa. 
Radionica je namijenjena autori/ca/ma i onima koje zanima razvijanje vlastitog autorskog jezika, u mediju plesa ili u drugim medijima (vizualnim umjetnostima, glazbi, poeziji…), uz poticaj somatskog iskustva.
Broj mjesta je ograničen. Za prijavu je potrebno poslati kratki životopis i obrazloženje motivacije za sudjelovanje na somahut.mmk@gmail.com

nedjelja, 27.11.2022., od 11,30 sati u prostoru Tala Ple(j)s 


Godišnji SomaHut sastanak – pozvani su svi zainteresirani za rad i aktivnosti koje se održavaju kao dio SomaHuta. Ovaj sastanak je prilika da se okupimo i zajednički artikuliramo potrebe koje imamo, resurse kojima raspolažemo te s obzirom na to viziju razvoja platforme SomaHut.

nedjelja, 27.11.2022., od 13,00 do 15,00 sati

(posjetitelji su pozvani doći i otići bilo kada u predviđenom razdoblju) 


Izvedbena instalacija  Vrijeme u pogledu / Time in a Glance 

Vrijeme u pogledu oblikovano je kao horizontalna, generativna koreografija, u kojoj gledatelj postaje dinamički promatrač koji prati pokret skupine stvoren raznim procesima transformacija i modulacija.

Autoricu zanima rad skupine koji se nadovezuje na pokret kao proces i tijelo izvan željenih kodova i oblika tijela. Suočeni
smo s prepoznatljivim znakovima, gestama, te njihovim neprimjetnim pojavnostima, koje izvođač i gledatelj zasebno prate, svaki u svojem prostorno-vremenskom kontinuumu.


Umjetničko vodstvo i koreografski principi: Snježana Premuš
Izvođači i su-kreatori: Anja Bornšek, Snježana Premuš, Tina Valentan
Glazba i skladanje uživo: Boštjan Perovšek
Kostimografija: Barbara Kapelj
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana u partnerstvu s Bunkerom


SomaHut je platforma usmjerena na povezivanje ljudi i razmjenu informacija te dobrobiti somatskog rada između somatskih praktičara, edukatora i terapeuta, umjetnika i aktivista koji u svom radu koriste somatski pristup, kao i šire zainteresirane javnosti.

Cilj projekta je stvaranje strukture povezivanja/ umrežavanja
različitih inicijativa, skupina, projekata, praksi i pojedinaca kroz zajedničke interese i potrebu da se afirmira somatika kao pristup te način mišljenja, društvenog i političkog djelovanja, kao i umjetničkog stvaranja.
SomaHut platforma pokrenuta je 2020. pod okriljem Multimedijalne kolibe kao odgovor na potrebe zajednice artikulirane na inicijalnom sastanku organiziranom u sklopu festivala Improspekcije2017.
somahut.org
kontakt: somahut.mmk@gmail.com

Program SomaHut 2022 podržan je od Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno