Novi program plesne edukacije za odrasle-MJESEČNICA

Mjesečnica je novi program plesne edukacije za odrasle s naglaskom na pozitivan odnos prema tijelu. Edukacija se bazira na podučavanju osnova tehnika suvremenog plesa i somatskih praksi, s posebnim fokusom na istraživanje feminističke pedagogije kao osnovne metodologije rada. S jedne strane, takav pristup posvećen je od-učavanju od internalizirane mržnje prema tijelu koje smo društveno uvjetovani smatrati uvijek manjkavim ili prepunim višaka. Namjera je stvoriti siguran prostor za sve sudionice_ke, uključiv prema svim rodnim i seksualnim identitetima, kao i tjelesnim obilježjima. S druge strane, ta metodologija počivat će na osluškivanju potreba grupe koja će se formirati te prilagođavati ponuđeni sadržaj edukacije prema njezinom sastavu i željama. Do pokreta će se dolaziti na različite načine: bavit ćemo se tehnikama uzemljavanja koje dovode tijelo u stanje otvorenosti i dostupnosti za pokret, odnosom dijelova i cjeline tijela putem Feldenkrais metode, prolazit ćemo vođene meditacije koje se bave tijelom kao prostorom u stalnoj promjeni, tražit ćemo funkcionalnost pokreta kroz razvijanje mehanizma međusobnog slušanja, prakticirat ćemo lažnu i političku terapiju koje ne prezaju od blesavosti, uvježbavati pokrete za ničije poglede (osim za životinje u bijegu). Inicijatorica i koordinatorica programa je dramaturginja Nina Gojić, a voditeljice edukacije plesne su umjetnice s dugogodišnjim iskustvom rada na izvedbenoj sceni i izmjenjivat će se u mjesečnim ciklusima po sljedećem redoslijedu: Lana Hosni, Eva Priečková, Ana Jelušić, Martina Tomić, Marta Krešić, Zrinka Užbinec.

Vrijeme održavanja edukacije je ponedjeljkom i srijedom od 19.15 do 20.30 sati u Velikoj dvorani Centra mladih Ribnjak, a prvi susret bit će 18. siječnja.

Zbog ograničenog broja mjesta, potrebno se prijaviti za sudjelovanje na adresu: mjesecnica.cdu@gmail.com.

U mailu je potrebno u jednoj rečenici opisati svoj dosadašnji odnos prema plesu i očekivanja od edukacije. Prednost će imati osobe koje mogu redovito pohađati edukaciju, a moguće se pridružiti svaki mjesec u novom ciklusu. Edukacija je otvorena svima, bez obzira na prethodno iskustvo u plesu, a dobnog ograničenja nema, uz napomenu da prostor za rad nije dostupan korisnicima invalidskih kolica (dvorana se nalazi na 1. katu bez lifta). Također napominjemo da voditeljice nisu kvalificirane za rad s neurorazličitim osobama i osobama nestandardnih tjelesnih sposobnosti, ali su i takve osobe dobrodošle prijaviti se, a voditeljice će se potruditi naći način da prilagode rad za njih.

Program organizira Centar za dramsku umjetnost uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i uz prostornu podršku rezidencijalnog programa Centra mladih Ribnjak. Siječanjski blok financiran je sredstvima projekta Događaj uobičajenog. Budući da potpora nije dovoljna za podmirivanje troškova honorara voditeljica prema načelima poštene plaće, od polaznica_ka se očekuje mjesečna donacija u preporučenom iznosu od 20 do 30 eura. Ukoliko netko nije u mogućnosti doprinijeti financijski, dovoljno je napomenuti prilikom prijave.

Foto: Iva Korenčić

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno