Mala škola suvremenog plesa-radionica “Ples, glas i izvedba”

U subotu 18.9.2021. od 17 do 20 sati i u nedjelju 19.9.2021. od 10 do 13 sati, u Beton Kinu Doma mladih Split, održat će se radionica „Ples, glas, izvedba“ koju će voditi Karolina Šuša.

PLES, GLAS, IZVEDBA

Radionicu ćemo započeti uobičajenim upoznavanjem, zagrijavanjem, osjećanjem grupe. Krenut ćemo od tijela i prvo raditi na fizičkom materijalu i osnovnim principima kretanja: zamah, pad, skok, roll i slično. Potom ćemo se uputiti prema zvučnoj slici tijela – pokušat ćemo osjetiti na koji način glas stanuje u tijelu i kako se zvuk oslobađa. Gradit ćemo atmosferu povjerenja i slobode u grupi i vidjeti kako se pokret i glas međusobno podupiru i omogućavaju jedno drugome preciznost, sigurnost i autentičnost.

Naposljetku, radit ćemo na samom činu izvedbe. Izvedba je zasebna vještina koju dijele svi oni koji se nađu na pozornici, u širokom smislu. Uključuje već zadane karakteristike pojedinca, pa govorimo o karizmatičnim ljudima, onima koji pojavom plijene pažnju i sl.Međutim, izvedba se također vježba. Scena je ‘rendgen’ i ništa joj se ne može sakriti. Upoznat ćemo metode i vježbe koje će nam pomoći da neprirodno i strašno stanje bivanja na pozornici pretvorimo u uzbudljivo i spontano polje igre.

Karolina Šuša je samostalna umjetnica – plesačica suvremenog plesa, pjevačica i izvođačica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine kao plesačica suvremenog plesa. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe

Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. Autorica je dječjeg programa Kate koju znate, serije priča za laku noć koje priča u obliku igrokaza i izvodi online i uživo. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona. Živi, ljubi i radi u Splitu.

Prijave za radionicu „Ples, glas i pokret“ Karoline Šuša, moguće su putem maila-a plesnaudrugatiramola@gmail.com  ili u FB inbox.

Rad plesne udruge Tiramola podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno