Neobične ljubavi/ Žak Valenta i Divert kolektiv

Ljubav je, između ostalih svojih neobičnosti, jedina imenica koja ima funkcija glagola. Sam po sebi, pojam ljubavi je nejasan, zbunjujuć, općenit. Tek kada smo u njemu, kada se živi voleći, ljubav dobiva svoje značenje.

Ovu smo temu izabrali kako bismo magičnim svijetom kazališta djeci i mladima otvorili, u današnje vrijeme gotovo subverzivni pojam ljubavi. Pitanja poput „Što je to što zovemo ljubav?“, „Zašto volimo nešto ili nekoga?“, „Kako osjećamo ljubav?“ i mnoga druga pitanja koja muče malene, ali i nas odrasle, početna su točka ovog autorskog projekta.
Za nas, ova je predstava kontrapunkt prevelikoj količini nasilja kojemu smo svi, bez obzira na dob, izloženi, kao i komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji na potpuno neprimjeren način tumače ljubav… a upravo su kvaliteta i snaga ljubavi koju primamo u djetinjstvu ono što nas za cijeli život obilježi i formira.

U našem se projektu zato bavimo onim poetičnim i čarobnim dijelom nas, onim koji voli i koji je voljen.

Neobične ljubavi predstava je u kojoj nizom situacija pričamo priče o – ljubavi. Izvođačkom se igrom, plesom i pjesmom, raznim referencama iz priča, pop-kulture i sjećanjima na djetinjstvo otvaraju prepoznatljivi odnosi, neki duhoviti i zabavni, a neki i s „druge strane ljubavi“, oni koje podsjećaju da ljubav liječi, ali ponekad i boli. Tako susrećemo nezgrapnu ljubav iz svijeta lutaka, situaciju iz školskih hodnika i tajnovitu pre-teen boy – girl zaljubljenost, niz obiteljskih odnosa – onih razigranih među braćom i sestrama, i uvijek kompliciranih među roditeljima i djecom, a susrećemo i čistu dječju ljubav prema svijetu…

…no što u ovoj predstavi radi Darth Vader, princeza Elsa, Wonder Woman i batmobil, kako je tekla ljubavna priča između tajanstvenih Kikija i Dragane, i postoji li uopće obična ljubav ili je svaka, baš svaka ne-obična, pokušat ćemo odgovorit predstavom Neobične ljubavi.

Redatelj i koreograf: Žak Valenta
Izvođači: Marina Bura, Filip Sever, Iva Nerina Sibila / Eleonora Vrdoljak, Helvecia Sekulić
Skladatelj: Dušan Maksimovski
Svjetlo, foto i grafičko oblikovanje: Jason Mulhausen
Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Produkcija: DIVERT inkluzivni plesni kolektiv 2020.
Premijera: 18. i 19. rujna 2020, MSU, dvorana Gorgona.

Gostovanje je financijski je podržano od Ministarstva kulture i medija, a ostvareno u suradnji s umjetničkom organizacijom KIP, Cirkus kolektivom i Multimedijalnim kulturnim centrom Split.

https://divert.hr

Splitsku premijeru predstave možete pogledati u nedjelju, 19.rujna u 18h na Maloj sceni Doma mladih.
Molimo da svoj dolazak najavite na kipsplit7@gmail.com.

Objavljeno
Kategorizirano kao Predstave