Radionica kontakt improvizacije //Poreč// 9. i 10.10.2021.

Poreč

Aeromix – Dalmatinska19a

9. i 10.10.2021

Raspored:

Subota, 9.10.
11:00 – 13:30
16:30 – 19:00

Nedjelja, 10.10.
10:00 – 12:30
15:00 – 17:30

Kontakt improvizacija je plesna forma bez unaprijed definirane strukture, u kojoj dvoje ili više plesača stvaraju zajednički pokret i ples kroz kontakt, koji može i ne mora biti fizički. Zasniva se na osluškivanju, primanju i davanju impulsa kroz zajedničko kretanje. Plesači kroz kontakt sudjeluju u neverbalnoj komunikaciji u kojoj informacije teku simultano i u oba smjera. Kroz fizički kontakt otvara se prostor za igru sa gravitacijom, dijeljenjem težine, podrškom i prepuštanjem, stvara se mogućnost za rađanje potpuno jedinstvenog pokreta, nastalog ravnopravnom suradnjom između plesača. I tu nastaje čarolija improviziranog plesa.

Kontakt improvizacija koristi elemente iz raznih plesnih formi, akrobatike, borilačkih vještina i somatskih pristupa u radu s tijelom i pokretom. Kao slobodna plesna forma ponekad se razvija u mirnu i meditativnu praksu, a ponekad u akrobatski izazov. Razvija kontrolu tijela, izoštrava osjetila i razvija povjerenje i svjesnost o drugima i samome sebi.


Na ovoj radionci istraživat ćemo osnovne principe kontakt improvizacije, spomenut ćemo temelje i razvoj same prakse. Bavit ćemo se osnovnim obrascima kretanja, davanjem i preuzimanjem težine, uspostavljanjem kontrole nad težinom koju dijelimo, pronalaženjem zajedničke osi u plesu u paru. Pronalazit ćemo i osvještavati različite kvalitete tonusa tijela, koji su temelj za razvoj plesa, samostalnog, u paru ili u grupi. Promatrat ćemo kako kroz međusobno slušanje ples nastaje sam od sebe. Prolazit ćemo tehničke vježbe i zadane materijale kretanja kroz prostor i time širiti osobne mogućnosti za ples. Dio vremena ove dvodnevne radionice bit će otvoren za slobodni ples i istraživanje.
Na radionicu su dobrodošli svi bez obzira na prethodno iskustvo, pogotovo oni koji se sa ovom plesnom metodom još nisu susreli. Namjera je proširit interes i ljubav prema ovoj plesnoj formi na što veći broj ljudi, otvorit prostor i vrijeme za zajedničko istraživanje i ples, na radionici ali i na budućim događajima u regiji. Na radionici ćemo plesati bosi ili u čarapama. Ponesite odjeću u kojoj se osjećate udobno i koja vam omogućava slobodno kretanje. Za razliku od majci bez rukava, majce sa kratkim ili dugim rukavima će vam olakšati kretanje po podu, slajdanje i rolanje. Ponesite bocu za vodu ili napitak koji volite. Dobrodošle su i čokolade ili slastice koje možemo podijeliti uz razgovor i razmjene koje ćemo imati svaki dan.

O voditeljici:

Vladimira Šančić godinama se bavi suvremenim plesom, djeluje kao plesni izvođač i umjetnik. Kontakt improvizaciju smatra primarnom plesnom formom koju živi. Od kada se susrela sa ovom plesnom formom, kontinuirano se educira kod domaćih i stranih pedagoga i njeguje ljubav prema praksi kroz razne oblike događaja koji otvaraju mogućnost za prakticiranje ove slobodne plesne forme. Svoju ljubav i znanja stečena u polju kontakt improvizacije želi dijeliti sa što većim brojem zainteresiranih, što i radi unazad 3 godine kroz pedagoški rad u raznim edukativnim formama. Sa Ninom iz Beograda organizira ljetni kontakt kamp u Hrvatskoj koji okuplja plesače i zaljubljenike u ovu plesnu formu iz cijele Europe i šire.

CIJENE:

Puna cijena: 560 kn

Cijena za rane prijave (do 25. rujna): 450 kn

Dio radnog tima (3 mjesta raspoloživa): 200 kn

PRIJAVNICA:

https://forms.gle/q9adpLHJuWYZGSuG9

fb event:

https://facebook.com/events/s/kontakt-improvizacija-novi-iza/302004018346580/

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno