Druga radionica Male škole suvremenog plesa u Splitu

Kreće druga radionica Male škole suvremenog plesa u Splitu u organizaciji Plesne udruge Tiramola. Uvod u Release tehniku pod vodstvom Kristine Lovrić održat će se ovaj vikend, i to u subotu 27. 3. 17-20h, nedjelju 28. 3. 10-13h, u Amfiteatru Doma mladih.

Radionica release tehnike temelji se na osnovnim principima release-a ili tehnike „rada iz kostiju“, a neki od principa su holističko poimanje tijela u duhu Body Mind Centering-a, korištenje vježbi vizualizacije (anatomska imaginacija), kontrolirano i svjesno korištenje daha.

Tijekom upoznavanja, istraživanja i otkrivanja vlastitog tijela u pokretu poigravamo se s pojmovima poput težine, gravitacije, impulsa, inercije, suspenzije, odnosom vertikalno -horizontalno. Kako bi se razvio „ugodan“ odnos tijela s podom i osvijestila potpuna usklađenost tijela kao otvorenog sustava, pojmovi vertikalnosti i gravitacije se uvode već na samom početku, dok je fokus na osvještavanju veze glava-vrat, te glava-zdjelica (trtična kost) kao unutarnjem pokretaču za bilo koju tjelesnu (re)akciju.

Kroz niz pažljivo strukturiranih sekvenci, razvijamo tečnost, lakoću i mekoću kretanja, učeći o organskoj i artikuliranoj kvaliteti pokreta, uz maksimalno usredotočen i ugodan rad. Osvještavanje i percepcija tjelesnog pokreta ima za cilj aktivnu integraciju uma, duha i tijela.

Smisao pedagoškog rada je razviti, makar prividnu lakoću i koordinaciju pokreta, izražajno suvislo kretanje, usklađenost i harmonizaciju pokreta.Radionica je namijenjena početnicima, kao i neplesačima i onima koji se žele vratiti osnovama suvremenog plesa.

BIO // Kristina Lovrić

U vodama suvremenog plesa “pliva” od ’90.-ih u vremenu pokretanja zagrebačke Eks-scene. Istinski zainteresirana za fenomen tijela i umjetnost pokreta odlazi na Salzburg Experimental Academy of Dance u Austriju na godinu dana. Pohađa niz radionica u i izvan Hrvatske, a neki od pedagoga su Nienke Reehorst, Inaki Azpillaga (Ultima Vez), Gabriel Castillo (DV8), Patricia Bardi, Damien Jalet, Martin Kilvady (contemporary dance technique), Marta Coronado (Release technique, ROSAS repertory). Surađivala je s Milanom Broš i linktom!

Pedagoški rad bazira na suvremenim plesnim tehnikama, s naglaskom na Release tehnici, Bartenieff principima i BMC-u (Body Mind Centering). Preokupacija su joj teorija i filozofija plesa stoga osniva Koribant Lab – radnu i razvojnu platformu za koreografsku i pedagošku praksu, kustostvo izvedbenih umjetnosti te vizualne umjetnosti.

Još od 2009. vodi redovite satove i radionice suvremenog plesa i pokreta u Splitu. Od 2015. do 2018. surađuje sa Studijem za inovativno kazalište za djecu i mlade /KINKIN/ iz Splita razvijajući kreativni ples za djecu. U suradnji sa Sunčicom Fradelić (Kino klub Split) i glazbenikom Mislavom Režićem ostvaruje plesni video Parallel space movements (2009.), a 2020. autorski interdisciplinarni rad Stvarnosne kompozicije // Ima nešto što me raduje.

Piše tekstove (kritičke osvrte) o izvedbama, festivalima i/ili općenito događanjima na polju suvremenog plesa i suvremenih izvedbenih praksi za internetski portal Plesnascena.hr.

Profesor povijesti umjetnosti i diplomirani fonetičar (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), te članica UPUH-a (Udruga plesnih umjetnika Hrvatske) i HUPSUP-a (Hrvatska udruga pedagoga suvremenog plesa). Živi i radi u Splitu.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno