Apel za medijski tretman suvremenog plesa na HRT

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS uputila je Apel za medijski tretman suvremenog plesa Programskom vijeću HRT-a:

Poštovani,

Mi, plesni umjetnici: plesači, koreografi, plesni pedagozi, kroničari plesa, učenici plesnih škola, studenti Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti, samostalni umjetnici, članovi strukovnih udruga i organizacija u kulturi, producenti i kuratori umjetničkih programa, smatramo da je naša dužnost ukazati vodstvu HRT-a i Ministarstvu kulture i medija RH na, po našem mišljenju, nepravedan i degradirajući potez, već godinama alarmantno lošem stanju odnosa HRT-a prema plesnoj umjetnosti pogotovo prema suvremenom plesu. Iskazujemo zabrinutost povodom premještaja jedne od urednica i voditeljica emisije Art a la carte, Maje Njirjak u informativni program, s obzirom na to da time u ugrozu dolazi opstanak jedinog specijaliziranog programa za suvremeni ples na Hrvatskoj televiziji.

Suvremena plesna umjetnost u Hrvatskoj datira iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je osnovana i (današnja) Škola suvremenog plesa Ane Maletić. Od onda do danas u Hrvatskoj plesna umjetnost raste i buja, kroz desetke ansambala, umjetničkih organizacija, festivala, edukacijskih i istraživačkih projekata, razmjene u regiji i s inozemstvom. Unatoč tome, naša je umjetnost, pogotovo u zadnjih desetak godina, vrlo minimalno popraćena i podržana od strane HRT-a (s kojim suvremeni ples bilježi godine kvalitetne suradnje u nekim prošlim decenijama) te sada ostajemo i neugodno iznenađeni informacijom o premještaju gđe Njirjak.

Smatramo kako takva odluka ugrožava jedini prostor javnog diskursa koji je suvremeni ples dobivao na HRT-u – a koji je, osim razgovora s pojedinim umjetnicima, uključivao i prikazivanje integralnih plesnih djela. Tim više, pozdravljamo, također nažalost već ugašenu, inicijativu Sunčana strana Prisavlja uz potporu Ministarstva kulture i medija “Ples na HTV-u”. U istom je 17 autora sudjelovalo i to prilagodilo ili plesalo izvorne koreografije u zgradi i oko nje, uz osiguran budžet za angažirane umjetnike. Međutim, događaj je ostao nedovoljno medijski popraćen i, kao takav, propustio priliku upoznati širu javnost s plesnim umjetnicima i umjetnošću.  

Kao članica Europske unije radiotelevizija ( EBU) HTV kuća se mogla dodatno pozicionirati na EU platformi kulture, jer je to bilo za vrijeme pandemije i jedini događaj koji je baš nama pomogao da vratimo gledatelje, a HRTu je mogao poslužiti kao izvrsno reklamiranje programskih stremljenja jedne nacionalne kuće.

Zanemarivanje tema i sadržaja o suvremenom plesu – i to, posebice, na razini nacionalne televizije, odnosno državnog medija – ne samo da je čin marginalizacije plesne umjetnosti na razini medija, već i doprinosi te podržava sveopću marginalizaciju suvremenog plesa na razini države. Takovo stanje ujedno ne razvija medijski prostor koji podržava pluralitet vrijednosti, znanja, te kulturnih i inih identiteta u našem društvu.

Plesna umjetnost nastaje u suradnji s glazbenicima, književnicima, dramaturzima, kostimografima, dizajnerima, scenografima, montažerima, glumcima što potvrđuje kako su pokret i ples zastupljeni u svim izvedbenim formama umjetničkog djelovanja.Unatoč svemu…

Svjesni da ne možemo, a i ne želimo utjecati na kadrovsku politiku kuće želimo samo inzistirati na tome da je medijsko praćenje plesa u skladu s idućim osnovnim načelima nacionalne televizije: 

Stvarati vrijednosti za društvo i pojedinca

Poticati kreativnost i inovativnost

Čuvati, njegovati i promicati nacionalni identitet i kulturu

Promicati znanje i obrazovanje

Smatramo kako je izuzetno važno, te da je svojevrsna funkcija i dužnost državne televizije, osigurati prostor i za plesnu umjetnosti i područje suvremenog plesa u Hrvatskoj; emisiju/e koje će pratiti događanja (gostovanja i premijerne izvedbe, festivale – kronike glavnih događanja u Hrvatskoj); produkcijsku podršku snimanju cjelovitih djela za program kulture; kontinuirano promicanje i poticanje osviještenosti/senzibiliteta za suvremeni ples i plesnu umjetnost, kao nezanemarivi dio kulturnog identiteta RH.

S time na umu, mi, plesni umjetnici…… apeliramo na ostanak gđe Njirjak u uredništvu emisije Art a la carte, te da se, s ciljem nadograđivanja emisije, te sveukupnog programa, razmotri mogućnost daljnjeg intenzivnijeg praćenja i uključivanja plesne umjetnosti i njene zajednice u programe HRT-a.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno