STREAM Zadar

Jedanaesti po redu STREAM Zadar platforma edukativnih sadržaja ove će se godine održati od 11. do 23. kolovoza u prostoru Zadarskog plesnog ansambla.

STREAM je osmišljen kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom. Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina. 

Stream ove godine otvara legendarna radionica Klein tehnike  s Hannom Hegenscheidt, certificiranom pedagoginjom koja već desetu godinu zaredom podučava na Stream-u.

Klein tehnika  je somatska tehnika osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda. Naglasak stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva – kosti, a fokus prakse je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike tijela kroz aktivaciju najdubljeg mišićnog sloja. Radionica je prvenstveno namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima koji žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela. Više informacija možete pronaći na stranici: http://www.kleintechnique.com

Potom slijedi radionica Balet za suvremene plesače s Libby Farr, baletnom umjetnicom svjetskog glasa koja je napravila veliki pomak u baletnoj pedagogiji za plesače suvremenog plesa i baletnih pedagoga koji se orijentiraju za takvu vrstu pedagogije. 

Sat baleta polaznicima omogućuje osvještavanje tijela putem raspoznavanja koštano-mišićnih struktura kroz vježbanje i ponavljanje baletnog vokabulara. Kod vježbi na štapu naglasak je na izolaciji i otpuštanju zglobova u svrhu osvještavanja snage centralnog dijela tijela i pokreta koji omogućuju funkcionalno poravnanje. Vježbama na centru plesače se potiče na primjenu pravilnog tjelesnog poravnanja prilikom premještanja težine i nošenja tijela kroz prostor. Motivacija, flow i momentum ključni su elementi koji pomažu plesaču kretati se iz centralnog dijela tijela i dubinskih skupina mišića, čime postižu slobodu u dinamici i izražavanju.

Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će radionica Call and Response Maše Kagao Knez, plesačice, koreografkinje i glumice koja se školuje na Školi tradicionalnog i suvremenog afričkog plesa Georges Momboye u Parizu i Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju (AGRFT) u Ljubljani. 

Koristeći stavove zapadnoafričke plesne tradicije, principe suvremenog plesa i funkcionalnu praksu, radionica ohrabruje plesače na nadogradnju vlastitog plesnog izričaja i produbljivanje senzibiliteta u interpretaciji istog. Radionica se fokusira na svjesnost, preciznost, smjer pokreta i muzikalnost. Bit će prisutan i rad na odnosu između pokreta i ritma: dah kao ritmička komponenta, ritam kao polazište istraživanja, načini stvaranja fraza pokreta kao odgovor na ritmičke obrasce. 

Nakon edukativnog slijedi izvedbeni dio ciklusa: Monoplay – četrnaesti po redu festival posvećen solo formi koji će trajati od 23. do 27. kolovoza. 

DATUMI I CIJENE POJEDINAČNIH RADIONICA: 

11. – 15.08. Klein tehnika™ / Hanna Hegenscheidt 100€ / 750 HRK 

16. – 19.08. Balet za suvremene plesače / Libby Farr 70€ / 530 HRK 

20. –  23.08. Call and Response / Maša Kagao Knez 70€ / 530 HRK

CIJENE PAKETA S POPUSTOM:

Sve tri radionice = 220 € / 1650 HRK 

Klein + 1 radionica = 150 € / 1130 HRK

2 radionice bez Kleina = 120 € / 900 HRK 

Prijave za radionice na: stream.zadar@gmail.com  

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno