SomaHut susreti u veljači / subotom od 17,00 h/ MO Šestine, Zagreb

Poziv na SomaHut susrete koji se kroz veljaču nastavljaju održavati subotom od 17,00 do 19,00 sati u prostoru MO Šestine, Šestinski trg 10. SomaHut susreti su mjesto i vrijeme za dijeljenje i produbljivanje iskustva i znanja o tijelu i pokretu, za afirmaciju specifičnosti i benefita somatskog rada kroz različite registrirane pristupe i metode, za otvaranje prema različitim osobnim praksama koje se oslanjaju na somatsko iskustvo.  

Kroz naredna četiri susreta vodit će nas plesne umjetnice s dugogodišnjim iskustvom bavljenja tijelom i pokretom. Tamara Curić, Lana Hosni i Josipa Bubaš, koje u doticaju s različitim somatskim znanjima i pristupima razvijaju svoje specifične pristupe i osobne prakse. 

Raspored SomaHut susreta u veljači:


4.2. i 25.2. Tamara Curić:  

Kreativni Ples – Ples Duše

Plešući otvaramo prozore i vrata uspavanih dijelova tijela; otvaramo put tijelu do duše, a duši put u puni potencijal tjelesnog iskustva…Otvara se beskraj kreativnosti, ljubavi i boja, bude se sjećanja u svim stanicama. 

Kreće plesno putovanje u kojem um promatra, a duša pleše. Uzemljeno, cjelovito, svjesno i radosno iskustvo življenja.”

11.2. Lana Hosni: Raspoloživost tijela i ples

 ”Kada živčani sustav registrira da je tijelo na pouzdanom i stabilnom osloncu, da ništa suvišno ne treba raditi nigdje drugdje ići i od ničega se braniti, tada se može otvoriti prema okolini, kroz dostupnost, mobilnost i raspoloživost. Radit ćemo u manjim grupama i s dodirom, polazeći od ideje uzemljenja i dovođenja tijela u stanje dostupnosti za pokret.  (…) Fokusirat ćemo se na pokret koji je već tu, dostupan i pristupačan te na mogućnost tijela koja je „svačija” i istovremeno autentična, te samim time spektakularna.”

 18.2. Josipa Bubaš: iTTi

”Vraćanjem pažnje tijelu, osvještavamo protok energije, unutarnju dinamiku tijela koju potom aktiviramo usmjeravajući pozornost na vanjske podražaje – povezivanje s okolinom dodirom, pogledom, mirisom ili zvukom te tako činimo tijelo svjesno poroznim i otvorenim okolini. Nakon toga uvodimo „reporting“, odnosno istovremeno prevođenje informacija u jezik, i to tijekom kretanja. Takva verbalizacija podsjeća na tehnike automatskog pisanja i na određen način izmiče govor iz racionalne i vraća ga osjetilnoj domeni. Kao naknadni korak, podražaji prelaze u asocijacije, otvaranje komunikacije s tijelom putem utjelovljenje imaginacije.”

Za raspored susreta kroz ožujak i travanj, pratite nas na: 

somahut.org

https://www.facebook.com/groups/1302629250115308/

SomaHut susreti su inkluzivni i otvoreni za sve zainteresirane, bez obzira na dob, dosadašnje iskustvo, mogućnosti i ograničenja u kretanju.  

Zbog organizacijskih razloga, molimo da se prijavite na somahut.mmk@gmail.com.

Preporučeni iznos donacije za sudjelovanje iznosi 8 eura, odnosno prema mogućnostima.

Ova serija SomaHut susreta organizirana je kao dio programa SomaHut 2023 Multimedijalne kolibe u suradnji s udrugom Priroda kretanja. 

***SomaHut je platforma usmjerena na povezivanje ljudi i razmjenu informacija te dobrobiti somatskog rada između somatskih praktičara, edukatora i terapeuta, umjetnika i aktivista koji u svom radu koriste somatski pristup, kao i šire zainteresirane javnosti. Cilj projekta je stvaranje strukture povezivanja/ umrežavanja različitih inicijativa, skupina, projekata, praksi i pojedinaca kroz zajedničke interese i potrebu da se afirmira somatika kao pristup te način mišljenja, društvenog i političkog djelovanja, kao i umjetničkog stvaranja.SomaHut platforma pokrenuta je 2020. pod okriljem Multimedijalne kolibe kao odgovor na potrebe zajednice artikulirane na inicijalnom sastanku organiziranom u sklopu festivala Improspekcije2017.

* * *Ako imate pitanja ili prijedloga za daljnji rad i suradnje, pišite nam na somahut.mmk@gmail.com.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno