Reakcija Upravnog odbora Udruge plesnih umjetnika Hrvatske na odbijanje Sabora da prihvati amandman

Reakcija Upravnog odbora Udruge plesnih umjetnika Hrvatske na odbijanje Sabora da prihvati amandman na proračun za 2023. kojim bi se omogućilo povećanje koeficijenta samostalnim umjetnicima 

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske izražava nezadovoljstvo nedavnom odlukom Hrvatskog sabora da ne prihvati amandman na proračun za 2023. godinu te time osigura sredstva za povećanje koeficijenta samostalnim umjetnicama i umjetnicima. Njima je, u recesiji, 2009. godine koeficijent za izračun doprinosa smanjen na 0,8 %, a sa obećanjem da će isti biti podignut kada nacionalni brutto dohodak dva tromjesečja bude pozitivan. 

Već trinaest godina samostalne umjetnice i umjetnici koji se umirovljavaju primaju nepravedno niske mirovine, za više od 100% manjeg koeficijenta od svojih kolega zaposlenih u institucijama.

Profesionalni samostalni umjetnici važni su akteri bez čijeg je djelovanja hrvatska kultura nezamisliva.  Rad svakog samostalnog umjetnika i umjetnice svakih pet godina prolazi umjetničku reviziju čime redovito dokazuju svoj doprinos hrvatskoj kulturi. Plesni, kao i brojni drugi, filmski, glazbeni, vizualni i drugi, umjetnici i umjetnice poslovično ostvaruju uspjehe u inozemstvu, promičući hrvatsku kulturu. Specifično otežavajuće u ovom slučaju jest da u području suvremenog plesa postoji minimalan broj institucija koje plesnim umjetnicima omogućuju obavljanje svog posla sa beneficijama zapošljavanja. Pritom, plesni umjetnici obavljaju fizički i psihički iznimno zahtjevan posao, koji nije prepoznat beneficiranim radnim stažem, a rijetko se može obavljati do godina potrebnih za odlazak u mirovinu u RH.

Izražavamo solidarnost sa svim samostalnim umjetnicima i umjetnicama, pogotovo onima umirovljenima, kojima je ugrožena egzistencija, a koju su zaslužili svojim umjetničkim doprinosom ovoj državi. Pridružujemo se zahtjevu podizanja koeficijenta za izračun doprinosa samostalnim umjetnicama i umjetnicama na 1,8 % kako bi se njihov status izjednačio s kulturnim radnicama i radnicima zaposlenim u javnim ustanovama u kulturi.

Ovime tražimo ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek da zaštiti prava i dostojanstvo djelatnica i djelatnika iz svog resora. Također apeliramo na ministra financija Marka Primorca da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema. Pozivamo premijera Andreja Plenkovića da održi obećanje dano u Saboru, kako će, u slučaju da je počinjena nepravda, a jasno je kako se ona već 13 godina čini, napraviti sve da se ona ispravi.

Radnici u polju umjetnosti također trebaju imati pravo na dostojanstven život u mirovini!

Vizual: Antonia Dorbić

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno