Radionice povodom Međunarodnog dana plesa

Ove godine, u skladu sa težnjama ka decentralizaciji plesa, UPUH obilježava Međunarodni dan plesa besplatnim radionicama u nekoliko gradova.

OSIJEK: UVOD U KONTAKTNU IMPROVIZACIJU – ZA ODRASLE

Voditeljica: Martina Terzić

Termin održavanja: 6. svibnja, 2023., od 9.00 do 12.00h

Mjesto: Kulturni centar Osijek

Prijave do 4. svibnja na: upravni.odbor.upuh@gmail.com

Radionica je zamišljena kao zaokružena cjelina razvojnog oblika u trajanju od tri sata s pauzama. U uvodnom dijelu započet ćemo usmjeravanjem fokusa na kinestetički osjet vlastitog tijela. Potom ćemo prijeći na rad s drugima usvajanjem različitih mogućnosti uspostave kontakta kroz oblike neverbalnog razgovora pokretom, osnovnim oblicima dodira, te davanjem i primanjem težine tijekom plesanja u paru. Radionica završava s „kontakt- impro- jamom“.

Radionica je namijenjena svima zainteresiranima koji su 18 godina i stariji. Plesno iskustvo je dobro došlo, ali nije uvjet za sudjelovanje na radionici.

Martina Terzić, rođena 6. veljače 1988. godine u Osijeku, plesačica i nastavnica suvremenog plesa. Trenutno djeluje na radnom mjestu nastavnice suvremenog plesa (Odjel za suvremeni ples Glazbene škole Franje Kuhača Osijek). Suvremenim plesom se bavi od svoje 9. godine, pripada prvoj generaciji nastavničkog smjera Suvremenog plesa te u srpnju 2016. godine stječe zvanje Sveučilišne prvostupnice (Baccalaurea) edukacije Suvremenog plesa – nastavnički smjer (univ. bacc. educ. art. ). U akademskoj godini 2016./17., te 2018./2019. djeluje kao umjetnički asistent na kolegijima Metodike suvremene plesne tehnike na Odsjeku plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. U kolovozu 2018. godine bila je jedan od 6 internacionalnih voditelja/plesnih pedagoga na 4. međunarodnom ljetnom plesnom kampu CEEC održanom u Svetvinčenatu, Hrvatska (Mediteranski plesni centar Svetvinčenat) i Szazhalombatta, Mađarska. Želja za daljnjim usavršavanjem usmjerava ju upisivanjem na MA diplomski smjer Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. U rujnu 2022. godine stječe zvanje Magistre neverbalnog teatra (mag. art.).Osvojila je nagrade na natjecanjima u suvremenom plesu kao izvođačica i kao mentorica (HDGPP, „Plesno natjecanje Mia Ćorak Slavenska“, „Euroshowdance challenge“ i dr. ), te Dekanovu nagradu za akademsku izvrsnost i doprinos programu Suvremenog plesa – nastavnički smjer. Članica je strukovnih udruga UPUH, HUPSuP i daCi – Hrvatska.

SVETVINČENAT: PLESNA RADIONICA

Voditeljica: Roberta Milevoj

Termin održavanja: 27.travnja 2023., od 17.30 do 19.30h

Mjesto: Mediteranski plesni centar – Svetvinčenat

Prijave do 25. travnja na: upravni.odbor.upuh@gmail.com

Naglasak ovog susreta je na otkrivanju, prepoznavanju i korištenju mogućih (istraživačko – improvizacijskih) alata u plesnom izričaju. Polaznici će se na radionici upoznati s različitim, zadanim elementima kretanja kao što su upotreba daha, brzine, ritma, kvalitete, dijelova tijela s ciljem što jasnije, cjelovite primjene tijela u kretanju i plesu. U tome će im pomoći Roberta koja će svojim pedagoškim vodstvom polaznike potaknuti u primanju i razumijevanju auditivnih, verbalnih, taktilnih ili imaginativnih uputa, a kako bi se polaznici naposljetku osjećali podržano u vlastitom plesnom doživljaju i interpretaciji predloženog sadržaja. Radionica je namijenjena svim zainteresiranima neovisno o prethodnom profesionalnom iskustvu. Iskustvo u radu s pokretom i plesom je dobrodošlo.

Roberta Milevoj je nagrađivana plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja sa završenim preddiplomskim studijem suvremenog plesa (nastavnički smjer) pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Vlasnica je i voditeljica rekreacijskog centra za pokret i ples – PLESNI BORAVAK.

SPLIT: RADIONICA SUVREMENOG PLESA/RELEASE PLESNA TEHNIKA ZA PLESAČE I NEPLESAČE

Voditeljica : Kristina Lovrić

Termin održavanja: 21. travanj od 17.30 do 19.30h

Mjesto: Beton kino – Dom mladih (MKC)

Prijave do 19. travnja na: upravni.odbor.upuh@gmail.com

Radionica se temelji na osnovnim principima release tehnike ili tehnike „rada iz kostiju“. Neki od principa release-a su primjerice, holističko poimanje tijela u duhu Body Mind Centering-a, korištenje vježbi vizualizacije, kontrolirano i svjesno korištenje daha, etc.Tijekom upoznavanja, istraživanja i otkrivanja vlastitog tijela u pokretu poigravamo se s pojmovima poput težine, gravitacije, impulsa, inercije, suspenzije, odnosom vertikalno-horizontalno. Kako bi se razvio „ugodan“ odnos tijela s podom i osvijestila potpuna usklađenost tijela kao otvorenog sustava, pojmovi vertikalnosti i gravitacije se uvode već na samom početku, dok je fokus na osvještavanju veze glava-vrat, te glava-zdjelica (trtična kost) kao unutarnji pokretači za bilo koju tjelesnu (re)akciju. Kroz niz pažljivo strukturiranih sekvenci, razvijamo tečnost, lakoću i mekoću kretanja, učeći o organskoj i artikuliranoj kvaliteti pokreta, uz maksimalno usredotočen i ugodan rad. Osvještavanje i percepcija tjelesnog pokreta ima za cilj aktivnu integraciju uma, duha i tijela.

Kristina Lovrić u vodama suvremenog plesa “pliva” od ’90.-ih, u vremenu pokretanja zagrebačke Eks-scene. Istinski zainteresirana za fenomen tijela i umjetnost pokreta odlazi na Salzburg Experimental Academy of Dance u Austriju na godinu dana. Pohađa niz radionica u i izvan Hrvatske, a neki od pedagoga su Nienke Reehorst, Inaki Azpillaga (Ultima Vez), Gabriel Castillo (DV8), Patricia Bardi, Damien Jalet, Martin Kilvady (contemporary dance technique), Marta Coronado (Release technique, ROSAS repertory). Pedagoški rad bazira na suvremenim plesnim tehnikama, s naglaskom na release tehnici, Bartenieff principima i BMC-u (Body Mind Centering). Preokupacija su joj teorija i filozofija plesa stoga osniva udrugu Koribant Lab // radnu, edukacijsku i razvojnu platformu za koreografsku, autorsku i pedagošku praksu, kustostvo izvedbenih umjetnosti te vizualne umjetnosti. Profesor povijesti umjetnosti i diplomirani fonetičar (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), te članica UPUH-a (Udruga plesnih umjetnika Hrvatske). Živi i radi u Splitu.

ZAGREB: DANCE OFF- suvremene plesne tehnike

Voditeljica : Alexandra Madsen

Vrijeme: 29.travnja. 2023. 10-11:30

Mjesto: Zagrebački plesni centar

Prijave do 27. travnja na: upravni.odbor.upuh@gmail.com

Dance off nudi dinamično i kreativno okruženje za plesače/ice koji žele istraživati i proširiti svoje vještine istovremeno potičući osjećaj zajedništva i uživanja u iskustvu kretanja! Radionica se temelji na principima release tehnike istražujući spektar organskog, ekspresije i muzikalnosti. Koristeći protočnu i ritmičnu energiju, ova radionica se gradi oko uzbudljivih kombinacija i koordinacija s naglaskom na inicijaciju, težinu i dinamiku pokreta. Radionica je otvorena za sudionike od 14+ godina (srednji i napredni stupanj).

Alexandra Madsen diplomirala je Dramaturgiju izvedbe i završila BA studij Suvremenog plesa- nastavnički smjer na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Usavršavala se u Hrvatskoj i inozemstvu kod renomiranih plesnih pedagoga u različitim plesnim praksama (Laban Center London, ImPulsTanz). Od 2009- 2016 bila je stalna članica Zagrebačkog plesnog ansambla surađujući s mnogim domaćim i inozemnim koreografima. Istodobno je razvijala vlastitu umjetničku praksu istražujući proširene oblike izvedbenosti i koreografije osnivajući umjetničku organizaciju MasaDanceCompany s Ognjenom Vučinićem. Kao autorica ostvarila je brojne zapažene predstave: TI, ONA, RAVE (ON)!). Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje u predstavi „Hermafroditi duše“ Žaka Valente, a kao koreografkinja, dobitnica je „Nagrade za najperspektivnijeg mladog koreografa” 2004., “Nagrade kritike na Festivalu koreografskih minijatura“ 2011. u Beogradu i Grand Prixa na 6. Međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru za predstavu „TI“. Kao plesna pedagoginja vodi plesne radionice u Hrvatskoj i u inozemstvu suvremeni ples, partnering i improvizaciju. Radi i kao nastavnica u Srednjoj školi za suvremeni ples Umjetničke škole Franje Lučića u Velikoj Gorici a stalna je suradnica i predavačica na Institutu za umjetničku igru u Beograd na BA i MA studijima Suvremenog plesa. Živi i radi u Zagrebu.

ZAGREB: KONTAKT IMPROVIZACIJA

Voditeljica: Iva Hladnik

Vrijeme: 29.04.2023. od 12 do 13:30h

Mjesto: Zagrebački plesni centar

Prijave do 27. travnja na upravni.odbor.upuh@gmail.com

Tijekom radionice bavit ćemo se temeljnim principima kontakt improvizacije ali će posebna pažnja biti posvećena i istraživanju nepoznatog prostora iza nađihleđa. Promotrit ćemo raznovrsne principe i puteve koji uključuju ovu novu dimenziju i omogućuju da ples ostane dinamičan i nepredvidljiv. Poigrat ćemo se vježbama koje ispituju naše povjerenje te istražiti tehnike upravljanja vlastitom i tuđom težinom. Tijekom radionice uvest ćemo skok i let kao dodatne dimenzije plesa u svijetu u kojem glava i stopala konstantno mijenjaju svoje pozicije. Radionica je otvorena za sve bez obzira na prethodno znanje/iskustvo.

Iva Hladnik se godinama bavi suvremenim plesom, jogom i argentinskim tangom. Kontakt improvizaciju uči s Andrew Harwoodom, Charlie Morisseyem, Kirstie Simpson te Danielom Wernerom i Joergom Hassmannom. Od jeseni 2014. predaje Kontaktnu improvizaciju na Odsjeku plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

UPUH-ovom obilježavanju MDP-a pridružuje se inicijativa Somahut s radionicom Zrinke Šimičić Mihanović: Vezivno tkivo (fascia) – kvaliteta združivanja i osjećaj cjeline, istraživanje temeljeno na BMC® pristupu, koja će se održati 29. travnja od 17 do 19 h u MO Šestine, Šestinski trg 10.

Prijavite se na: somahut.mmk@gmail.com

Vizual: Antonia Dorbić

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno