Dođite, gledajte, igrajte se, plešite!

Uz radionice u nekoliko gradova, povodom Međunarodnog dana plesa, UPUH poklanja:

  • REDUKCIJA – IRMA OMERZO

Mjesto: privatni prostor
Vrijeme: 27.travnja 2023., u 20 h
Prijave i upiti na renic.danijela44@gmail.com

Novi autorski projekt Irme Omerzo bavi se različitim slojevima i implikacijama smanjivanja, dokidanja, smirivanja, minimiziranja, sužavanja i stišavanja. Polazeći od pitanja kada znamo da nam je nečega previše i kako znamo koliko nečega nam je dovoljno, “Redukcija” razlaže različite, često kontradiktorne, aspekte života u 21. stoljeću – od imperativa potrošnje do nužnosti brige za okoliš, od zahtjeva za discipliniranjem tijela do perspektiva tjelesne meditacije. Odabirući intimni, osobni prostor publike za svoj prostor izvođenja, predstava samu sebe namjerno prostorno smanjuje, omogućujući tako publici puno neposredniji doživljaj plesa.

“Redukcija” je duet koji se izvodi u privatnom prostoru publike koja tako može “naručiti” izvedbu predstave na svoju kućnu adresu, u svoj stan ili kuću. Na ovaj se način neke od tema predstave – značaj osobnog prostora, odnos javnog djelovanja i intimnog prostora, smisao kolektivnog djelovanja – zrcale i u načinu njene izvedbe. Publika tako, pozivajući predstavu u svoj privatni prostor, omogućava jedinstvenost svake izvedbe te, otvarajući svoj intimni prostor za izvedbu predstave, “Redukciji” dodaje novi sloj značenja na temu zajedništva.

Za kvalitetnu izvedbu predstave nužno je da osobe koje pozivaju predstavu u svoj dom osiguraju mjesta za minimalno šest gledatelja te da u prostoru bude nekoliko kvadratnih metara neophodnih za kretanje dvije plesačice.Iako se izvodi u privatnom prostoru, predstava nema interaktivnih elemenata i uviđavna je prema publici i prostoru izvođenja.

Predloženi termin izvedbe je 27.4.2023. u 20h.

Ukoliko želite dogovoriti gostovanje predstave u svojem stanu možete se, kao i za sve dodatne informacije, obratiti na kontakt renic.danijela44@gmail.com

Iznimno, za osobe koje žele pogledati predstavu, a nisu ju u mogućnosti pozvati u svoj dom, bit će omogućena rezervacija mjesta u publici na drugim adresama, ovisno o prostornim kapacitetima pojedinih izvedbi. 

Umjesto ulaznice za pojedinu izvedbu, publika će moći uplatiti preporučenu donaciju koja će omogućiti daljnje igranje predstave.

  • PARTICIPATIVNA IGRA ESCENE

Mjesto: Pučko otvoreno učilište
Vrijeme: 25.travnja 2023., od 13:30 do16h
Prijave do 23. travnja na: upravni.odbor.upuh@gmail.com

Ekscena poziva na participativnu igru promišljanja nedostižnog i nemogućeg!  Igru građenja izmaštanog sustava u kojem bi htjeli djelovati, raditi, živjeti. Igru direktne akcije planiranja i odlučivanja budućnosti plesne zajednice, buduće popravljanje i usavršavanje njezinein frastrukture te razvoj i promjene na korist svih! Naslov nepoznat /// title not known izvedbena je alatka u formi društvene igre s fokusom na primjenjenu izvedbenost u javnom prostoru. Nastao je kroz suradnički projekt kolektiva OOUR, 2012. godine a igru su kreirali Ivana R., Ivana V., Sandra, Selma, Adam i Marko. Koautorska inicijativa OOUR je zagrebačka izvedbena grupa koju je pokrenula grupa prijatelja želeći istraživati vlastite autorske pozicije i opozicijska trenja unutar zadanih izvedbenih koncepata. Grupa je do sada realizirala desetak projekata koje je prezentirala u sklopu kazališnih manifestacija i plesnih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. OOUR-ove produkcije su copyleft.
 
Udruga ekscena postoji i djeluje od 2001.godine. Kroz svoja transformativna razdoblja, preuzimala je uloge facilitatora plesne zajednice ali i društvenog korektiva koji je svojim horizontalnim ustrojstvom često zbunjivao i davao novi smisao kolektivnom radu. Heroine lokalne plesne scene te osnivačice udruge su: Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Mila Čuljak, Marjana Krajač, Nensi Ukrainczyk, Natalija Manojlović, Silvia Marchig, Maja Marjančić, Barbara Matijević, Željka Sančanin, Zrinka Šimičić, Sanja Tropp Frühwald, Zrinka Užbinec i Petra Zanki. Brojčanost članstva od osnutka kroz godine je variralo. Zadnjih 10 godina udrugu vodila Nikolina Komljenović, neumorno ostvarujući suradnje van granica države ali i plesne umjetnosti. Unutarnja dinamika rada udruge nekako se organski dijeli na dekade i ovim druženjem želimo definirati daljnju svrhu i budućnost djelovanja. Stoga vas pozivamo da participirate u imaginiranju novih strategija udruge za dobrobit svih, bacite kocku i zaplešete kroz polja novih mogućnosti.

Detalji o pravilima igre bit će objavljeni naknadno.

  • MDP TULUM U KOLAŽU

Vrijeme: 29.travnja 2023., od 20 h
Mjesto: Amruševa 11

I najslađe za kraj…

Međunarodni dan plesa obilježavamo i tulumom za članove UPUH-a, PULS-a i sve ljubitelje plesa u kultnom Kolažu.

Veselimo se druženju!

Projekt financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Vizual: Antonia Dorbić

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno