Mala škola suvremenog plesa 2022.

Mala škola suvremenog plesa se prvi put održala prošle godine i to iznimno uspješno, unatoč pandemijskim uvjetima i epidemiološkim mjerama koje su bile na snazi. Da je suvremeni ples potreban gradu Splitu, dokazala je velika posjećenost radionica, predstava i filmskih projekcija. Stoga ove godine organizatorice Nikolina Dolfić i Lucija Zalović iz plesne udruge Tiramola, uz partnerstvo s Multimedijalnim kulturnim centrom, donose još bogatiji program.

Cilj Male škole suvremenog plesa 2022. je ponuditi širinu i raznolikost radionica suvremenog plesa koje će plesačima omogućiti da prošire svoj plesni vokabular, a neplesačima ponudi novo znanje i iskustvo. Program uključuje 11 radionica za odrasle, koje vodi 12 različitih plesnih pedagoga iz cijele Hrvatske, 5 plesnih predstava i 4 filmske projekcije. Za djecu je organiziran tzv. Kids Corner koji nudi 2 radionice za djecu i 2 interaktivne predstave.

Cjelokupni program održavat će se u Domu mladih Split, u prostorima Beton kino i Amfiteatar.

Prvu radionicu vodit će Kristina Lovrić i to već 9. i 10. travnja, a 23. i 24. travnja stiže nam Nastasja Štefanić.

Radionica Kristine Lovrić Uvod u suvremeno plesni pokret kroz release floorwork namijenjena je polaznicima (18+) bez predznanja i/ili s minimum iskustva u suvremenim plesnim praksama, te se polako i analitički upoznajemo s osnovama suvremenog plesa s elementima somatskih metoda (Feldenkrais, BMC, Yoga) uključujući i improvizacijske vještine. Naglasak je na tjelesnom radu u kontaktu s podom, stjecanju iskustva o raznolikim mogućnostima tijela u pokretu, na razvoju ekonomičnog i autentičnog pokreta. Razvijamo lakoću, mekoću i fluidnost kretanja, bilo u dodiru s podom, ali i u prostoru kroz niz pažljivo strukturiranih plesnih sekvenci.  Bavimo se i organskim tjelesnim poveznicama, te skeletnom strukturom kao polazištem u istraživanje pokreta. Time osvještavamo vlastiti način (po)kretanja i razvijamo organsku i artikuliranu kvalitetu pokreta.

Kristina Lovrić je plesna pedagoginja, izvođačica i autorica na području suvremenog plesa i pokreta, kao i na polju interdisciplinarnih istraživačkih praksi i suradnji  s diplomom povijesti umjetnosti i fonetike.  Osnivačica Koribant Lab-a, udruge koja je ujedno i razvojna, produkcijska i edukacijska platforma na splitskoj nezavisnoj, suvremeno plesnoj sceni.

Članica UPUH-a i  HUPSUP-a. Životni moto: Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine.:) Živi i radi u Splitu.    

Radionica Spiral Fluidity  koju će voditi Nastasja Štefanić bavit će se osvještavanjem i istraživanjem spiralnih obrazaca kretanja od onih jednostavnih/svakodnevnih prema nešto kompleksnijim i zaigranijim varijantama. Sat ćemo započeti vježbama zagrijavanja i kratkim improvizacijskim zadacima kroz koje ćemo se baviti osvještavanjem i uporabom težine i uzemljenjem. Većina sata uključuje kretanje na podu (floor work) uz dinamične promjene razina. Posvetiti ćemo se i istraživanju kvalitete kretanja u vodi/kroz vodu kako bismo i one najmanje zglobove doveli u što protočnije stanje. Osim improvizacijskih zadataka ovaj dio radionice će obuhvatiti i učenje kratkih sekvenci kroz prostor te nešto dulje sekvence koju karakterizira igranje s momentumom, preciznost i brzina. Završni dio sata posvetiti ćemo duljim improvizacijskim sesijama kako bi polaznici imali dovoljno vremena za vlastito istraživanje teme, ali i za stvaranje zajedničkog razigranog plesa grupe.

Foto: Lili Zaneta

Nastasja Štefanić profesionalna je glazbenica, plesačica, koreografkinja te glazbeni i plesni pedagog. Završila je preddiplomski i diplomski studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Spada i u prvu generaciju studenata suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je u lipnju 2016. godine završila preddiplomski studij, smjer- plesač suvremenog plesa. Osim što se bavi autorskim radom, Nastasja redovito surađuje s domaćim i stranim plesnim umjetnicima kao što su Zrinka Šimičić Mihanović, Petra Hrašćanec i Saša Božić, Jasna L. Vinovrški, Marjana Krajač, Irma Omerzo, Koraljka Begović, Claire Huber i drugi. Njezini autorski radovi prikazani su na nekolicini festivala u Hrvatskoj i inozemstvu – Periskop (Rijeka), Echo Echo Dance Festival (UK), L1danceFest (Mađarska), Bazaar Festival (Češka), Monoplay (Zadar), Perforacije (Zagreb), Soundance (Berlin)).

Nastasja je dobitnica je brojnih nagrada i stipendija, između ostalog i Rektorove nagrade za koreografiju Cadenza per 6.  Od 2017. godine radi kao umjetnička asistentica na Odsjeku glume pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.  Članica je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) i Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika (HZSU).

Više informacija potražite na FB eventu: https://fb.me/e/1noHHQlgD

Prijave na cjelokupni program Male škole ili na pojedinačne radionice su obavezne.

Za sve dodatne informacije i prijave pratite objave na FB i IG stranicama plesne udruge Tiramola, kontaktirajte nas na brojeve: 091 796 9864 (Lucija) ili 091 781 9243 (Nikolina), na mail adresu plesnaudrugatiramola@gmail.com   ili u FB/IG inbox.

Program se održava uz pokroviteljstvo Zaklade Kultura nova.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno