Javni godišnji ispit iz nastavnog predmeta Scenska praksa

Poštovane kolege i kolegice, pozivamo Vas na javni godišnji ispit iz nastavnog predmeta Scenska praksa!

5.12.2023. u 20.00 sati

Kulturni centar Travno

Ul. Božidara Magovca 17, 10000, Zagreb

Učenice viših razreda Škole suvremenog plesa Ane Maletić će u sklopu nastavnog predmeta scenska praksa izvesti  isječak iz predstave GORE, koreografija Ferenca Fehera stvarane u suradnji sa ZPA i predstavu DOPPELGÄNGERS u koreografiji Penelope Morout.

Dobro nam došli!

*  *   *

GORE. Zajedničko putovanje, stanje povišenih emocija, uzbuđenost. U zajedničkom ritualu deset plesačica je negdje gore, otkrivajući radost pripadanja zajednici, ali i odgovornost pojedinca prema zajednici i zajednice prema pojedincu.

Gore je predstava nastala u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla prema koreografskoj ideji mađarskog umjetnika Ferenca Fehera u suradnji s Petrom Valentić, Andrejom Jandrić, Sintijom Kučić, Gendis Putri Kartini, Margaretom Firinger, Ivonom Grubišić i Jovanom Zelenović.                                                                                                                                  Premijerno izvedena 2019. godine predstava je nagrađena strukovnom nagradom udruga UPPU PULS i UPUH za najbolju kolektivnu izvedbu 2020. godine, te u sklopu repertoara ansambla i dalje nastavlja igrati u zemlji i inozemstvu.

Koreografiju je učenicama prenijela Petra Valentić uz asistenciju Linde Tarnovski (ZPA).    

Izvode učenice 3. sr. razreda: Marla Belamarić, Katarina Blažina, Marta Brčić, Chiara Jozić, Emma Jurašić, Lorena Kaiser, Ema Pintar, Ajla Bećirović, Petra Bukal, Mirna Gostijanović

Oblikovatelj svjetla originalne izvedbe: Saša Fistrić                                                         

Nastavnica i voditeljica izvedbenog procesa: Nataša Jurišić

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) renomirani je ansambl suvremenog plesa, a od svog osnutka do danas ostao je beskompromisan u promišljanju vlastitog umjetničkog izričaja. Stvorio je veliki broj plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu. Iznimna reputacija ansambla počiva na originalnim radovima, koji se prvenstveno ističu performativnom snagom izvođača i jedinstvenom spremnošću da se odgovori na izazove različitih autorskih poetika. Uz inzistiranje na suradnji s priznatim umjetnicima iz različitih domena likovne, kazališne i modne umjetnosti, za rad ZPA značajno je otvaranje prostora novom načinu razmišljanja o plesu, prostora za istraživanje, koji pored produkcija stavlja naglasak na proces istraživanja i edukaciju izvođača.

                            *   *  *

DOPPELGÄNGERS se smatraju “alter-egom” ili “zlim blizancima”. Prikazani kao opipljivi dvostruki duhovi, oni nose ista sjećanja i osjećaje s pojedincima kojima pripadaju. Kako možemo prepoznati tko je pravi, a tko sjena? Koje priče i odluke definiraju naše pravo ja? Neprestano oscilirajući između proturječja, između ispravnog ili pogrešnog, gdje nalazimo snagu da se zauzmemo za sebe, a posljedično i za druge?

Ova predstava simboličan je prikaz pojedinca kao višestrukih izraza sebe, kako bi se progovorilo o svim slojevima koji koegzistiraju u nama, s onu stranu dobra i zla. Svi smo mi naše priče, naši strahovi, snage, nesigurnosti i odlučnosti. Koje ja preuzima, stvar je svjesnog izbora.

Koreografija: Penelope Morout                                                                                                   

Izvode učenice 4. sr razreda: Nina Baburić, Marta Barac, Jana Časar, Laura Filipec, Ana Furjan, Ema Grgec, Helena Kirschenheuter, Leonarda Marić, Dora Maruševec, Nathalie Nujster, Larisa Radanec, Anita Sabljak     

Oblikovatelj svjetla: Penelope Morout                                                                               

Nastavnice i voditeljice izvedbenog procesa: Eni Vesović i Gordana Svetopetrić

PENELOPE MOROUT (Mourrut) interdisciplinarna je plesna umjetnica i koreografkinja, zaintrigirana za stvaranje hibridnih umjetničkih djela kroz križanje i fuziju različitih tehnika, kako iz izvedbenih tako i iz vizualnih umjetnosti (improvizacija, skiciranje i crtanje, izrada, snimanje filmova, multimedija). Ima dvije diplome prvostupnika na Nacionalnoj školi za ples (K.S.O.T.) u Ateni i Nacionalnom tehničkom sveučilištu u Ateni – Fakultetu arhitekture (Grčka). U srpnju 2020. diplomirala je s odličnim uspjehom na dvogodišnjem magistarskom programu kazališne prakse na ArtEZ University of the Arts (Nizozemska), gdje je specijalizirala holistički pristup produkciji izvedbe i dramaturgiji, kombinirajući akademska istraživanja i umjetničke prakse. Trenutačno je programska koordinatorica za master izvedbene prakse na ArtEZ-u i uključena u kreativni tim TANZAHO i International Screendance Festivala u Hamburgu. Njezin se rad proširuje od oblikovanja plesno-kazališnih predstava i participativnih multimedijskih instalacija do dizajniranja kazališnih scenografija i izrade video-plesa u mješovitim medijima animacije.

*  *   *

Produkcija: Škola suvremenog plesa Ane Maletić

Voditelj izvedbenog aktiva: Gordana Svetopetrić

Tehničko vodstvo izvedbe: Tomislav Maglečić

Puštanje glazbe: Predrag Kresojević

Ulaz je slobodan

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno