GLASNO PITANJE – set listopadskih radionica tjelesno vokalnog laboratorija

U sklopu projekta GLASNO PITANJE (tjelesno-vokalni laboratorij) veselimo se pozvati vas na listopadski set radionica u sljedećem rasporedu:

15.10.  / 10-14h /Pogon, Mala dvorana

Zrinka Šimičić Mihanović

Oblikovanje glasom u prostoru – radionica utemeljena u principima Body-Mind Centeringa® i sustavu Laban/ Bartenieff analize pokreta (LMA)

Lana Hosni

Sat vremena falš friendly pjevanja

22.10. / 10-14h /Pogon, Mala dvorana

Irma Omerzo i Lana Hosni

Volumen prsnog koša kroz Feldenkrais metodu i glas

29.10. / 10-13h / MO Voćarska (Voćarska cesta 71)

Koraljka Begović

Dah i glas kroz joga praksu

23./24./25. 10. / 16:30-19:30 h / GMK 7ica (Šubićeva 29)

Lana Hosni

Višednevni intenziv

GLASNO PITANJE je istraživačko-edukativni projekt koji za cilj ima okupiti umjetnike s interesom za pokret, somatske prakse, rad s glasom i samoobrazovanje. Ideja je otvoriti multidisciplinarni pristup glasu te uključiti predavačice i predavače čije se prakse više ili manje direktno povezuju s radom na glasu. Na radionice su dobrodošli svi zainteresirani bez obzira na dosadašnje iskustvo. Pitanja i prijave na mail: lana.hosni@hotmail.com do 2 dana prije datuma susreta. Radionice je moguće pohađati zasebno, sudjelovanje na radionicama je besplatno.

//// više o radionicama ////

15.10. OBLIKOVANJE GLASOM U PROSTORU

10-13h ZRINKA ŠIMIČIĆ MIHANOVIĆ

Tema ove radionice je odnos glasa i prostora. Polazeći od citata R. Labana koji kaže da je ”prostor skrivena značajka pokreta, a pokret vidljivi aspekt prostora.”* te od na dosadašnjim radionicama u sklopu Tjelesno – vokalnog laboratorija, istraživane veze između pokreta i glasa, javljaju se interes i želja za istraživanjem glasa kroz odnos s prostorom. Počet ćemo od iskustvenog istraživanja anatomskih struktura koje sudjeluju u proizvodnji glasa. U nastavku ćemo osvijestiti te glasom i pokretom istražiti svoj osobni prostor – prostor tijela kao i zajednički prostor – prostor izvedbe, interakcije, suigre…

Pristup je improvizacijski i istraživački. Temelji se na učenjima Body-Mind Centeringa® i sustavu Laban/ Bartenieff analize pokreta (Laban/Bartenieff Movement Analysis).

*Space is hidden feature of movement and movement is a visible aspect of Space.(R. Laban)

13-14h LANA HOSNI

Sat vremena falš friendly pjevanja

22.10. VOLUMEN PRSNOG KOŠA KROZ FELDENKRAIS METODU I GLAS

10-11:30h IRMA OMERZO

ATM sesija Feldenkrais metode. Tijekom lekcije polaznici će kroz vlastito iskustvo moći osvijestiti različite dijelove prsnog koša i njihove mogućnosti mobilnosti u svrhu postizanja bolje funkcionalnosti. Više o Feldenkrais metodi:

https://www.feldenkraisinstitut.at/index.php/en/method

11:30-14h LANA HOSNI

Nastavljamo u eksploraciju vokaliziranja iz volumena prsnog koša uz rad s dodirom, imaginacijom i pokretom. Dan završavamo falš friendly pjevanjem.

29.10. DAH I GLAS KROZ JOGA PRAKSU

10-13H KORALJKA BEGOVIĆ

Kroz ovu radionicu korištenju glasa i daha pristupamo kroz aspekt joga prakse. S obzirom da su mantre kao i joga dio Indijske i Hinduističke tradicije fokusiramo se upravo na ovaj segment korištenja glasa u joga praksi. Zajednički rad započinjemo vježbama disanja te povezivanjem s vlastitim dahom i glasom. Obuhvatit ćemo osnove teorije mantri kao i njihovog povijesnog i duhovnog značenja. Zašto koristimo mantre, na koji način, u kojim situacijama. Također naučiti ćemo i pjevati nekoliko najznačajnijih mantri koje se i najčešće koriste te nakon toga staviti fokus na odnos mantri i sustava čakri. Ponavljanjem izabrane mantre stvara se određena vibracija u umu koja se prenosi i na fizičko tijelo, stoga u drugom dijelu radionice, kako bi pojačali dobrobiti ove prakse, kroz asane se fokusiramo na balansiranje čakri kombiniranjem pokreta i glasa, asane i mantre, kako bi zajedno radili na iscijeljenju svih sedam čakri.

Radionica će završiti tradicionalnim ponavljanjem (pjevanjem) izabrane mantre 108 puta.

Za pohađanje radionice nije potrebno predznanje o mantrama kao niti redovita joga praksa.

Dođite otvorena uma za zajedničko istraživanje glasa i tijela.

23./24./25.10. VIŠEDNEVNI INTENZIV

16:30-19:30 Lana Hosni

Radit ćemo s fokusom na individualno ugađanje odnosa glasa i tijela te kroz zajedničko stvaranje zvuka u obliku zvučnih kupki. Zvučne kupke događaju se tako da unutar grupe svatko u jednom trenu zvučnu kupku ili prima ili daje. Osoba koji prima nalazi se u sredini grupe dok joj drugi kupači pjevaju u i kroz tijelo.

Prva dva dana kupke radimo unutar grupe intenziva, a zadnji dan svako od sudionika/ca poziva jednu osobu “izvana” koju želi da kao grupa okupamo.

Kao praksu zagrijavanja za kupke i ugađanja u raspoloživost tijela, radit ćemo kroz metode koje se tiču međuodnosa tijela, glasa, daha, pokreta, emocije i stanja.

//// više o voditeljicama ////

Zrinka Šimičić Mihanović (Zagreb, 1978.) je plesna umjetnica, certificirana analitičarka pokreta – somatska praktičarka, registrirana edukatorica somatskog pokreta i edukatorica razvojnog pokreta (CMA-SP, RSME, IDME). Nakon što je kao plesačica niz godina surađivala s koreografima i vizualnim umjetnicima, usmjerava se prema autorskom radu i umjetničkom istraživanju koji su uvelike obilježeni suradnjom s umjetnicima iz drugih medija. Autorica je i koautorica predstava i radova in situ nastalih od 2007. do danas. Od 2007. do 2021. umjetnička je suvoditeljica međunarodnog festivala improvizacije Improspekcije, te 2020. pokreće regionalnu platformu SomaHut koja okuplja umjetnike i stručnjake iz različitih polja oko interesa za somatski rad. Suosnivačica je umjetničke organizacije Multimedijalna koliba. Predaje na Odsjeku plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te na Poslijediplomskom specijalističkim studiju kreativne terapije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Educira se kroz programe Škole za Body -Mind Centering® te Laban/Bartenieff & Somatic Studies International. Diplomirala je Povijest umjetnosti i Francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i međunarodne organizacije za somatsku edukaciju i terapiju / International Somatic Education and Therapy Association (ISMETA).

Irma Omerzo je koreografkinja suvremenog plesa i certificirana instruktorica Feldenkaris metode. Plesno obrazovanje stječe u Francuskoj 1989-1991. na Centre Nationale de Danse Contemporaine – Angers. U Francuskoj je radila od 1991-2005. s Andy Degroat-om, s Philippe Decoufle-om u kompaniji DCA bila je aktivna deset godina kao plesač i asistent koreografa, te s koreografom i redateljem Francois Verret-om. 2008-2012. educira se za certificiranu instruktoricu Feldenkrais metode u Parizu pri Accord Mobile uz vodstvo Myriam Pfeffer, asistentice Moshe Feldekraisa izumitelja metode. U Zagrebu 2001. osniva umjetničku organizaciju MARMOT. Autorica je 17 cjelovečernjih plesnih predstava te nekoliko plesnih filmova. Potpisuje i kraće plesne instalacije za nekazališne prostore, performanse, sociološka istraživanja vezana uz ples, programaciju plesnih filmova, te suradnje s likovnim umjetnicima, performerima te kazališnim i filmskim redateljima. Od 2013. na odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti gdje drži redovitu nastavu kolegija Koreografije, Feldenkraisa, Plesa i filma te Izvedbenih radionica i projekata.

Koraljka Begović djeluje kao plesna umjetnica i verificirana joga učiteljica u Zagrebu. Nakon suradnji s domaćim i stranim koreografima daljnje obrazovanje nastavila je u Berlinu 2012. godine, a 2016. godine završava MA studij suvremene plesne izvedbe na Sveučilištu u Limericku. Povratkom u Hrvatsku nastavlja razvijati autorski rad, ali i surađivati s brojnim koreografima i dramaturzima: Aleksandra J. Imfeld, Jasmina Založnik, Petra Hrašćanec, Saša Božić, Jasna L. Vinovrški, Sabina Perry, Jasna Jasna Žmak, Naomi Brand, Bruno Isakovic… Osim autorskog rada ostvaruje suradnje s domaćim i stranim umjetnicima kroz različite razmjene, istraživačke i kreativne procese. Članica je Nomadske plesne akademije Hrvatska i Ekscene. Diplomirala je studij za predškolski odgoj u Zagrebu te odjel za Kulturu i Turizam u Zadru, a od 2007. do 2021. aktivno je radila kao producentica surađujući s brojnim organizacijama i udrugama u kulturi, na području filmskog i plesnog stvaralaštva. U produkcijskom radu ima dugogodišnje iskustvo izvršne i kreativne produkcije s posebnim fokusom na produkciju festivala. Povremeno vodi satove i radionice suvremene plesne tehnike i improvizacije, a od 2012. godine redovito održava satove joge za građanstvo, djecu, tinejdžere, trudnice, kao i osobe s ozljedama i traumama. Završila je 200 satni Gaia Yoga TT gdje se trenutno educira za 500 satnu naprednu obuku.

Lana Hosni (1989.) plesno je umjetničko obrazovanje, nakon završene državne Škole suvremenog plesa “Ana Maletić” u Zagrebu, stekla na Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) gdje diplomira 2013. godine (diploma suvremenog plesa, izvedbeni smjer). Kao izvođačica surađuje s brojnim umjetnicima kao što su Matej Kejžar, Sonja Pregrad, kolektiv BADco, Zrinka Šimičić Mihanović, Marjana Krajač, Irma Omerzo, Bruno Isaković, Zrinka Užbinec, Mila Pavičević, Sidney Leoni, Costas Kekis i drugi. U 2015. godini prima strukovnu nagradu za najperspektivniju plesnu umjetnicu te za kolektivnu izvedbu kao dio izvođačkog ansambla “Varijacije o osjetnom” Marjane Krajač i “DOWL” Sonje Pregradu u 2022. Njen solo “This choreography” osvaja nagradu za autorski rad i izvedbu na OPUS 1- 21. međunarodnom natjecanju mladih plesnih izvođača u Celju 2013. Godine. Od 2016. aktivno istražuje potencijal glasa te se njen interes kristalizira u dva smjera- polje tradicionalne glazbe (Kamene babe, Pjev, ZborXop) gdje što dosljednije pokušava ući u trag izvornim izvođenjima starih napjeva, te polje vokalnog eksperimentiranja i istraživanja povezanosti glasa i tijela, zvučnosti i tjelesnosti kroz izvedbene prakse ili edukativne sadržaje. Vokalni dio njene prakse uvelike je inspiriran radom Anne-Marie Blink i Jonathana Harta Makwaia.

////

Vizual_Iva Korenčić

Projekt se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno