GLASNO PITANJE/poziv na radionicu “Dah, Glas, Pokret, Govor…” S Jasnom Layes Vinovrški

Prvu radionicu u sklopu ovogodišnjeg ciklusa programa GLASNO PITANJE (tjelesno-vokalni laboratorij) vodi Jasna Layes Vinovrški.

𝟏𝟎.𝟑. 𝟏𝟔-𝟏𝟗𝐡 / 𝟏𝟏.𝟑. 𝟏𝟎-𝟏𝟑𝐡 / 𝟏𝟐.𝟑. 𝟏𝟎-𝟏𝟑𝐡, 𝐌𝐎 𝐕𝐨ć𝐚𝐫𝐬𝐤𝐚 (𝐕𝐨ć𝐚𝐫𝐬𝐤𝐚 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝟕𝟏)

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim polaznicima koji žele proširiti svoje horizonte u području izvedbenosti, bez obzira na dosadašnje iskustvo u radu s govorom i glasom.

Pitanja i prijave na lana.hosni@hotmail.com najkasnije do 7.3.

Preporuča se sudjelovanje u cijelom ciklusu. Molimo polaznike/ce da ponesu prostirke i po mogućnosti lagane deke (opcionalno).Preporučene donacije za sudjelovanje 20 eura.

// 𝐃𝐚𝐡, 𝐆𝐥𝐚𝐬, 𝐏𝐨𝐤𝐫𝐞𝐭, 𝐆𝐨𝐯𝐨𝐫….

Ova radionica koncipirana je u svrhu pripreme za izvedbeni rad gdje ćemo raditi istovremeno na pokretu tijela i na govoru. Glas i govor su vrlo često prisutni u mom koreografskom radu. U potrazi za najboljim načinom pripreme za izvođenje takvog rada, razvila sam trening koji ne daje prednost pokretu ispred glasa ili obrnuto, već nastoji uključiti oboje ravnopravno. Takav pristup zahtjeva razvoj i osvještavanje dinamike disanja, kako bi bilo moguće artikulirano govoriti tijekom fizičkih stanja s povišenom energijom.Radionica započinje treningom koji se temelji na osvještavanju glasovnog aparata i koja je inspirirana Continuumm tehnike. Potom slijedi zagrijavanje mišića i tekućina oko organa koje čine naš govorni aparat (grkljan, ždrijelo, dušnik, jezik, usne i dr.). Dalje ćemo se baviti artikulacijom govora i projekcijom glasa u prostoru, koristeći različite jezike (također izmišljene jezike). Svaki jezik aktivira različite mišiće u našem govornom aparatu, što istovremeno služi kao poticaj za stvaranje i razvoj pokreta tijela. Drugi dio radionice sastoji se od složenijih zadataka koji otvaraju prostor za istraživanje dinamike glasa i pokreta u prostoru. Ti zadaci imat će više karakter igre odnosno igrokaza, gdje ćemo raditi u parovima i u manjim grupama, što će nam pružiti mogućnost stvaranja konteksta za izvođenje.

//

𝐂𝐕 𝐉𝐚𝐬𝐧𝐚 𝐋𝐚𝐲𝐞𝐬 𝐕𝐢𝐧𝐨𝐯𝐫š𝐤𝐢

JASNA LAYES VINOVRŠKI je umjetnica performansa, koreografkinja i pedagoginja koja nikada nije prestala proučavati život. Jasna je odrasla u Zagrebu, no od raspada Jugoslavije živi i radi u inozemstvu. Njena prva stanica bila je Folkwangschule u Essenu gdje je diplomirala ples i plesnu pedagogiku 1998 godine. Nakon što je diplomirala, radila je dvanaest godina kao profesionalna plesačica i izvođačica s raznim etabliranim europskim koreografima u Švicarskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Istodobno je razvila svoje prve kraće koreografije, od kojih je komad, “Which club?”, osvojio je nekoliko nagrada. Godine 2008 preselila se u Berlin, gdje je sa svojim partnerom Clémentom Layesom osnovala kompaniju Public in Private; pod tim imenom, njih dvoje stvaraju djela u bliskoj umjetničkoj suradnji, svaki u svom jedinstvenom stilu. Jasna je potom 2012 godine završila MA studij koreografije na HZT univerzitetu u Berlin. Njezin rad “Staying Alive” iz 2016 godine prikazan je u mnogim europskim zemljama, Kanadi i SAD-u. Fokus njezina koreografskog rada je na odnosu pojedinca i društvenih struktura.

//

“𝐆𝐋𝐀𝐒𝐍𝐎 𝐏𝐈𝐓𝐀𝐍𝐉𝐄” je istraživačko-edukativni projekt koji za cilj ima okupiti umjetnike s interesom za pokret, somatske prakse, rad s glasom i samoobrazovanje. Ideja je otvoriti multidisciplinarni pristup glasu te uključiti predavačice i predavače čije se prakse direktno ili indirektno povezuju s radom na glasu.​

Projekt se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija RH uz produkcijsku podršku Multimedijalne kolibe.