“Das Schloss” iliti  “ Zaključani”

“Das Schloss” iliti  “ Zaključani”

je predstava čiji je predložak roman “Dvorac” Franza Kafke. Iako u samom romanu glavni junak traži kako će doći do dvorca gdje je dobio zaposlenje, pa upada u velike birokratske komplikacije i različite relacije s ljudima koje susreće, ovdje je svedena na arhetip – čovjek koji traži sreću, ljubav, “nešto više.” Na tom putu susreće ljude, ulazi s njima u odnose. Roman zbog Kafkine smrti nije dovršen. U ovoj predstavi je dovršen s ozračjem mita o Sizifu, gdje je zadnja scena prikazana kao traženje odnosno radnje koje nikad ne prestaju. Naslov predstave “das Schloss” je originalni Kafkin naziv na njemačkom. Izabrali smo tu riječ jer ona na njemačkom, osim “dvorca” ima značenje ključanice koja je zaključana, tj. koju je potrebni odključati. Na taj način označava fenomen ljudskog života u kojem se često osjećamo zaključani. S druge strane riječ “ Schloss” u značenju “dvorca” prikazuje stremljenje čovjeka za tim da si osigura život, da želi biti moćan, ugledan. U ovom konceptu se nužno postavlja pitanje, je li život ima smisla i kakvog smisla, je li čovjek treba imati neki krajnji cilj, hoće li mu to pomoći da razbije “začarani krug?” Je li čovjek u tom procesu postaje otuđen ili može stupiti u odnose s drugim ljudima?
Sama kompozicija se sastoji od osam slika, gdje broj osam , okrenut, označava beskonačno, dakle ova pitanja se kroz povijest ljudskog bivstvovanja stalno ponavljaju, bilo u umjetnosti, književnosti, filozofiji, raznim znanostima, religijama itd. Predstava je u potpunosti fizička, te kao osnovnu kvalitetu pokreta koristi val. To se također može asocirati s plovidbom kroz život i morem koje je opasno, ali  u isto vrijeme nešto najljepše što postoji. Svih sedam slika su izvedene na sedam Vivaldijevih concerta, koji su prekrasni i doprinose ljepoti same izvedbe, osim zadnje koja je suvremena elektronska kompozicija ( Dalhouse).
Produkcija: Kazalište Dr. Inat, Pula
Vrijeme održavanja: 14. i 15. 12.2023.
Mjesto održavanja: Kazalište dr. Inat, DC Rojc, Gajeva 3, 3. kat
Ulaznice: dobrovoljne donacije
Autorski tim: Tanja Ruta Grgić ( koreografija i režija); izvođači: Ines Trošić, Vladimir Butković, Mihaela Medved, Lea Komel, Hela Grgić i Tanja Ruta Grgić, te  dječji ansambl: Dea Belić, Mia Maružin, Ana Hela Anđić, Rosa Mei Grgić

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno