BELLA CIAO, DIVERT & SILVIA MARCHIG

Po prvi put u HNK u Osijeku, 8.siječnja,2022, u 19h igra predstava BELLA CIAO.

Ova dinamična, provokativna, duhovita i emocionalno nabijena plesna predstava okuplja iznimnu sedmeročlanu izvođačku ekipu. Iz različitosti tijela i osobnih ekspresija nepredvidivim koreografskim prevratima oni pred publikom i uz nju, grade prostor zajedništva, podrške i osobne slobode. Autorica je eminentna plesna umjetnica Silvia Marchig, a u predstavi sudjeluju Marina Bura, Helvecia Sekulić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Ognjen Vučinić, Marijan Pajvot i Marin Lemić.

O PREDSTAVI:

„Bella Ciao“ talijanska revolucionarna pjesma stoji u naslovu ove predstave kao simbol otpora bilo kojim opresivnim ideologijama koje sputavaju slobodu tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu.

Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, a na koncu i publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrjednije događa se uvijek u prostoru među nama.

BELLA CIAO predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.

Autorica: Silvia Marchig
Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Nikola Orešković / Marin Lemić, Marijan Pajvot, Ognjen Vučinić
Glazba: Hrvoje Klemenčić
Oblikovanje svjetla: Jason Mulhausen
Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Pjesma „Bella Ciao“ u izvedbi je Giovanne Daffini.
Premijera: 17. svibnja 2018. / Pogon Jedinstvo / Zagreb

Za više vidi: https://divert.hr

Ova izvedba dio je DIVERTovog projekta PLESOM PREKO RAMPE kojeg Ministarstvo kulture i medija podržava Natječajem za programe koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj, a koji sprovodimo u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Zagrebačkim plesnim centrom, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, Centrom za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku, HNK Osijek.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno