The Bells / Tranzit 4. izdanje

BRÚ THEATRE, GALWAY
TEATRO DO SILENCIO, LISABON


The Bells (Zvona) – istraživački lab i javna prezentacija
Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka i Exportdrvo, Delta bb, Rijeka

  1. – 09. studenog 2023. od 18.00 do 21.00 sat

javna prezentacija za zainteresiranu publiku 09. studenog 2023. u 20.00 sati


Autori i voditelji:

James Riordan (Irska) i Maria Gil (Portugal)
Izvođači: sudionici istraživačkog laba. Lab istražuje transformativnu moć zvuka, posebno zvonjave zvona i cijelog antropološkog i kulturološkog narativa oko toga.

Tijekom 2023. Riordan i Gil razvijaju novu kazališnu izvedbu koja
snažno angažira i uključuje publiku, istražujući kulturnu relevantnost, varijacije i značenja iza jednostavnog čina zvonjenja. Moć zajedničke zvonjave je gotovo ritualna, transformativna, ne samo za publiku, nego i za izvođače. Stvara jedan zajednički prostor nabijen emocijama i duhom koji je u isto vrijeme i vrlo konkretan i prizeman, ali i začudan i visoko estetski u svojoj jednostavnosti. Umjetnici će u suradnji s lokalnom zajednicom istraživati tendenciju kazališta da se pokuša vratiti obredu i svečanosti iz kojih je i nastalao, a koje će uključiti umjetnički angažman i profesionalnu razmjenu znanja i iskustva s grupom profesionalnih i nadolazećih umjetnika iz Rijeke i regije. Cilj im je produbiti svoje istraživanje pozicionirajući svoj rad u širi europski kontekst te pronalaziti nove inspiracije, mitove i zvona iz lokalne tradicije Rijeke i šire okolice. Kome je istraživački lab namijenjen
Na ovaj lab mogu se prijaviti osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci, mladi umjetnici i studenti) koje zanimaju suvremene izvedbene prakse i metodologije koje snažno angažiraju publiku s posebnim fokusom na ritualno kazalište i njegovu terapeutsku i pročišćujuću funkciju koja osnažuje pojedinca kroz duh zajedništva.


Sudionici će imati jedinstvenu priliku upoznati se kreativnim procesima i metodologijama ovih nacionalno priznatih umjetnika i autora u području suvremenih kazališnih praksi, te dobiti konkretne alate za osmišljavanje vlastitih autorskih radova. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik je engleski.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno