MALA ŠKOLA SUVREMENOG PLESA-PROGRAM U LIPNJU

U nastavku programa Mala škola suvremenog plesa očekuju vas dvije radionice i predstava, pa krenimo redom. U subotu 5. lipnja od 17 do 19 sati i nedjelju 6. lipnja od 10 do 13 sati u prostoru Beton Kino Doma mladih, održat će se radionica Unutra i vani, samo sad i stalno pod vodstvom Eme Crnić. Osim radionice, u subotu od 19:15 do 20 sati, imat ćete priliku pogledati i pet kratkih plesnih videa/filmova.

Unutra i vani, samo sad i stalno je radionica suvremenog plesa pod vodstvom Eme Crnić, koja se održava u sklopu Tiramolinog programa Mala škola suvremenog plesa. Na radionici će naglasak biti na osvještavanju tijela od osnovnih principa kretanja do kompleksnijih plesnih formi – kroz kombinaciju alata iz raznih tjelesnih praksi i suvremenih plesnih tehnika. Uz osvještavanje tijela, istraživati ćemo kontrolu i preciznost, opuštenost i kaos u kretanju i stvaranju plesa u trenutku. Unutar improvizacijskih vježbi i zadanog plesnog materijala, igrati ćemo se s pažnjom plesačice/plesača i onoga koji taj ples promatra – pokušati ćemo skupa otvoriti prostor prema razumijevanju (žive ili nasnimljene) plesne izvedbe ‘’iznutra’’ i ‘’izvana’’.

Osim radionice, Ema će nam, u sklopu podprograma Muze(j) plesa, prikazati i kratke autorske filmove/videa, Svaki svaki dan, Supergirl Nobody, Stalker, Postcard i Can you hear the music. Svaki svaki dan snimljen je na Akademiji dramske umjetnosti kao završni rad. Film je do sada prikazan na 10. Monoplay festivalu i na festivalu Barutana018 u Osijeku. Ema trenutno istražuje područje plesnog filma snimajući solo improvizacije u seriji nazvanoj Phoneshort’s ili kroz montiranje vlastitih snimaka, otkrivajući koreografiju u procesu montaže (Supergirl Nobody, Stalker).

Radionica Ni od čega do nečega koju će voditi Matea Bilosnić održat će se u nedjelju, 27.6. 2021. od 9 do 13 sati, u Amfiteatru Doma mladih. Svi sudionici radionice moći će besplatno pogledati i Mateinu autorsku predstavu Klown, koju će splitskoj publici predstaviti u subotu, 26.6.2021. u 20 sati, u Amfiteatru Doma mladih.

Ni od čega do nečega je putovanje, metoda stvaranja i mjesto susreta ideja sažetih u koreografsku praksu. Na radionici ćemo istraživati koreografiju, kompoziciju, načine izvođenja i autorstvo te pokrenuti razgovor o vlastitoj koreografskoj praksi. Započet ćemo nizom jednostavnih somatskih i funkcionalnih vježbi koje će se pretočiti u plesnu improvizaciju te naposljetku u kreaciju koreografskih minijatura. Kreirat ćemo iz pojedinačnog tjelesnog potencijala polaznika nadograđujući stvoreno glasom, tekstom, zvukom, kostimom, rekvizitom… Pitanja koja si postavljamo su: kako početi stvarati, kada stvaram to što stvaram, koji je potencijal mojeg stvaralaštva? Namjera je radionice stvoriti prostor slobode izražavanja i potaknuti stvaralaštvo, proširiti koreografsku praksu te komprimirati kreativni proces.

Klown je multimedijalna plesna predstava u kojoj izvođačica i autorica Matea Bilosnić utjelovljuje ulogu Klowna – meta-klauna koji propituje granicu između virtualnog i stvarnog svijeta. Kroz tekst, pjesmu, glazbu i pokret Klown adresira utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje pojedinca, problematiku umjetne inteligencije i utjecaj digitalne revolucije.

Koreografija i izvedba: Matea Bilosnić
Glazba, tekst i kostim: Meteo
Dramaturgija: Hrvoje Korbar
Dizajn svjetla: Saša Fistrić
Scenografija i vizualni identitet: Naonar
Asistentica: Patricia Gospić
Produkcija: Zadarski plesni ansambl, Meteo & Monoplay 2020
Premijera: 25.08.2020.

Radionice se plaćaju 200 kn, a ulaznica za predstavu iznosi 40 kn (za studente i umirovljenike 30 kn)..

Prijave su obvezne  na e-mail plesnaudrugatiramola@gmail.com ili brojeve mobitela: 091/781-9243 i 091/796-9864, a sve detaljne informacije potražite na FB eventu Mala škola suvremenog plesa.

Program se održava uz partnerstvo s Multimedijalnim kulturnim centrom Split te uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Grada Splita.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno