JAVNI POZIV: Umjetničko istraživanje THE WAY THINGS GO / Seppe Baeyens (Ultima Vez, Leon/Belgija)

Umjetnička organizacija VRUM poziva sve profesionalne plesače*ice suvremenog plesa / glumce*ice / performere*ice / kazališne i plesne pedagoge*inje / sve zainteresirane profesionalce*ke iz područja izvedbenih umjetnosti na sudjelovanje u umjetničkom istraživanju koje će voditi
SEPPE BAEYENS (Ultima Vez, Leon) iz Belgije u sklopu 7. KLIKER festivala u Varaždinu (www.klikerfestival.com).

Trajanje Plesnog laboratorija: 16. do 18. lipnja od 10.00 – 16.00
Lokacija: HNK u Varaždinu, otvoreni javni prostori grada Varaždina
Puna cijena: 1125,00 kn

KLIKER Festival omogućiti će 10 stipendija za sudjelovanje u istraživanju i dostupnim programima festivala!
Cijena za stipendiste KLIKER Festivala: 0,00 kn

Svi polaznici sami pokrivaju trošak puta i smještaja. Mogućnost rezervacije sobe u Hotelu Varaždin po festivalskim cijenama (265 kn noćenje s doručkom) te prehrane u festivalskom restoranu s festivalskim popustom.

Kako postati stipendist KLIKER Festivala?

Pošalji motivacijsko pismo/životopis na contact@vrum.hr do 3. lipnja 2022. godine. U motivacijskom pismu pojasni zašto se prijavljuješ na umjetničko istraživanje te koja su ti dosadašnja iskustva u plesnoj umjetnosti.

Sudionici ovog laboratorija upoznat će se s radnim pristupima VRUMa i Seppea Baeyensa (Ultima Vez, Leon) u zajedničkom dijalogu sa lokalnom zajednicom u gradu Varaždinu – zainteresiranim sudionicima različitih generacija, porijekla, socio-ekonomskih skupina, fizičkih sposobnosti…
Kroz trajanje laboratorija sudionici će se kroz detaljan proces upoznaju s principima „društvene koreografije“, a i važnosti postojanja ovakvog tipa umjetničkih projekata koji svojim utjecajem zadiru duboko u tkivo zajednice, ostavljajući trag i provocirajući mijenjanje perspektiva, otvaranje dijaloga i osvještavanje vlastitog utjecaja na svijet oko nas.
Program uključuje aktivno sudjelovanje u plesnom laboratoriju u trajanju od tri dana te izvedbu završne prezentacije. Također sudionici programa imaju prilike besplatno pogledati predstave na programu KLIKERA te sudjelovati u završnom partiju festivala koji je na programu u petak 17. lipnja. Za više informacija o festivalu te o programu, posjetite web stranicu Klikera:
www,klikerfestival.com

Seppe Baeyens upoznat će nas sa svojim pristupom i usmjerenošću prema međugeneracijskom radu, posebno ističući pitanja koautorstva. U ovom laboratoriju i „društvenoj koreografiji“ autori su svi aktivni sudionici podjednako.
Na temelju improvizacija, polaznici će tražiti čisti, intuitivan i prirodan način kretanja. Stajanje, koračanje i hodanje – kao najdemokratskiji i najpristupačniji jezik pokreta – čine osnovu plesa. Jednostavnim koreografskim načelima kao što su točka, linija, krug, dijagonala, odnos, pojedinac i impuls stvaramo otvorenu strukturu s kojom povezujemo i organiziramo materijal kretanja u vremenu i prostoru. S druge strane, istražit ćemo pojam ‘komunikacije’ kao uvjeta za ostvarivanje plesa. Kako uspostaviti kontakt očima s drugima? Kako mogu ostati svjestan*na i obziran*na prema ostalima u grupi? Kako možemo dijeliti prostor zajedno?

Seppe Baeyens počeo je plesati kao tinejdžer s flamanskom kompanijom fABULEUS, a kasnije je nastupao za renomirana kazališta, kompanije i koreografe kao što su Kopergietery, Kabinet K, Ontroerend Goed i Miet Warlop. Godine 1999. upoznao je flamanskog koreografa Wima Vandekeybusa i njegovu kompaniju Ultima Vez, tijekom projekta “What the Body Does Not Remember”. Tu je prepoznao niz svojih temeljnih umjetničkih preokupacija, što je postala i osnova za blisko i dugogodišnje partnerstvo. Svoju prvu radionicu s Radical Youngom održao je u Ultima Vezu 2011. godine. Od 2011. usko je povezan s Ultima Vezom kao umjetnik, gdje razvija svoj prepoznatljiv stil participativnog međugeneracijskog rada s profesionalnim i neprofesionalnim plesačima, zajedno na pozornici.

U Molenbeeku (susjedstvo u Bruxellesu), Vandekeybus i Seppe Baeyens surađivali su kako bi stvorili participativni laboratorij za stanovnike tog susjedstva, zainteresirane za ples i kazalište. Tri glavne produkcije Seppea Baeyensa razvijene su u Molenbeeškom atelieru – Tornar (2015.), Invited (2018.) i Birds (2021.). Ovi radovi pokazuju visok stupanj unutarnje kohezije, te su odskočna daska za šire projekte umjetničkog i društvenog istraživanja. I Invited i Tornar putovali su po Belgiji i inozemstvu te bili pozvani na renomirane kazališne i plesne festivale. Seppe je 2021. osnovao i vlastitu kompaniju, nazvanu Leon, sa sjedištem u Bruxellesu. Leon je oda 98-godišnjem plesaču Leonu Ghyselyncku.

Objavljeno
Kategorizirano kao Pozivi