Žak Valenta

Umag, Hrvatska 13.12.1966. Plesač,koreograf, kazališni redatelj, mimičar, euritmist , plesni i kazališni pedagog.

Karijeru je započeo kao dijete u baletnom studiju Doma mladih u Rijeci i Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc. Školovanje je nastavio kroz programe Plesnog studija Kazina u Ljubljani, Islington Arts Factory u Londonu, Mime School i School for New Dance Development u Amsterdamu na kojoj je položio i prijemni ispit .

Diplomirao je profesionalni program fizičkog kazališta na The School of Physical Theatre u Londonu, izvedbene umjetnosti na MAPA Moving Academy for Performing Arts programu u Berlinu i Zagrebu, te euritmijsku umjetnost u organizaciji Udruge za promicanje i razvoj euritmije Stoimena iz Zagreba u suradnji s akademijom Eurythmeum u Stuttgartu  i sekcijom za euritmiju Centra za antropozofske studije Goetheanum u Dornachu (Švicarska).

Usavršavao se kroz radionice s brojnim domaćim i međunarodnim umjetnicima: Ide van Heinningen, Karina Hola, Fritz Vogels, Josef Nadj, Genadij Bogdanov, Katie Duck, Jordi Cortes Molina, Xavier Le Roy i dr.

Suosnivač je riječke kazališne skupine TRAFIK jedne od prvih nezavisnih kazališnih skupina u Hrvatskoj za koju nastupa i koreografira od 1998 u predstavama: Hodač, Beaufortova ljestvica, Europa pleše, Kino predstava, Pozdrav s Jadrana, Utjelovljenje, Pacifika, Crossings, 15 minuta TRAFIKA, Weltschmerz, Travelogue, Situacija u tijelu /Nomore body, Antituristička tura, Jogging Godard, I-Lujzijana Magic Show, i HODAČI-CE.

S TRAFIKOM nastupa na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, a od 2013. godine njegov je umjetnički voditelj.

Osnovao je vlastitu kompaniju Žak Valenta Production u kojoj realizira važne radove: Vježbanje utopije, Dijagnoza umjetnost i Hermafroditi duše s kojima gostuje na brojnim domaćim i inozemnim festivalima.

Također je suosnivač i nekoliko važnih organizacija i ustanova za izobrazbu u području izvedbenih umjetnosti u kojima djeluje kao suradnik, izvođač, koreograf, pedagog i umjetnički voditelj plesnih skupina Labis i  Petja Dance Group, Udruge za scenske umjetnosti Prostor Plus iz Rijeke (koju umjetnički vodi od 2000. do 2007. godine), Osnovne škole za balet i suvremeni ples Vežica u Rijeci, Osnovne škole za suvremeni ples u Labinu i PAP Performing arts program u Zagrebu pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu koji umjetnički vodi od 2015. godine.

Kao izvođač osim s TRAFIKOM i Žak Valenta Productions  surađivao je sbrojnim drugim grupama, kazalištima i umjetnicima, Karina Holla Company (Kafka project), Griftehater (Metafoe), PostTheatre (Skine site), Plesnim centarom  TALA (Muškarci u suknjama, Task, Polygon, Rekonstrukcija), Plesni teatar Ljubljana (Bassa continua) ,Teatrom EXIT (Imago, Žudnja, Kinopredstava), HNK Ivana pl. Zajca (Smrt Vronskog, Euridice, Putnici psovači), LInktt dance projekt (Aerodrom), Eugen Vodopivec Borkovsky (Bijela izložba), Damir Šegota (Voda, Vatra, Zemlja, Zrak). Compagnie de Opera Seca (Man nowhere), Avanty display (Hydromania), KIK MELONE (Monochrome), Posve moguća družina (Factory in Progress), Euritmijski ansambl IONA (Cvilidreta) i dr.

Koreografira i režira u predstavama: HNK Ivana pl. Zjaca Rijeka (Leda, Ukroćena Goropadnica, New York Marathon, Maliglas, Liola, Dodaj jedno mjesto za stolom, Antigona, Euridice, Hamlet, Osam žena, Opća bolnica,, Madam Lescaut, Amerika,i dr.), DK Gavella Zagreb (Zlatno tele, Majstor i Margarita, Amerika), Kazalište Marina Držića Dubrovnik (Ženidba), HNK Zagreb (Pustolov pred vratima,Dundo Maroje), Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Moje tijelo, Crvenkapa, Cirkus Klaunovski), Hrvatsko kazalište Zadar (Skup), Dječje kazalište Branka Mihaljevića (Tajna Krepen Kralja, Žar ptica), Studio INTAKT Ljubljana (Probijanje taknih zidova), Prostor + Rijeka (Relief, DDR Dobrodošli u Rijeku, Trsatske stube, Arhiv, Sedam izvođača za publiku),  Dječje kazalište Trešnja (Postolar i vrag), MASA DANCE COMPANY (ONA/Her), Dramski studio za djecu i mlade POUZ Zaprešić (Tko će sve to pojesti, Šuma Striborova, Selfie), DIVERT inkluzivni plesni ansambl (Neobične ljubavi) i dr.

Također se pojavio na filmu, videu i reklamnim kampanjama (filmovi: Rusko meso, Žene mušketiri, Kraj svjetla, Hacking holes in the frozen souls/ video spotovi: D. Rundek, Dado Topić, Rivers, Luka Nižetić i dr./ reklamne kampanje: Volvic Water, Likvi, Plavi oglasnik i dr.).

Kao pedagog predavao je  ples, mimu i fizički teatar u Omladinskom klubu Palach, Hrvatskom kulturnom domu, Prostoru Plus, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci / Studiu Intakt, Umjetničkoj gimnaziji, AGRFT u Ljubljani / Spiral Modern dance programu u Beču / SKUC u Zagrebu Kam HRAMU u Splitu / Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru / Studio ZARO u Puli / Odsjeku za glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku / Likovnoj akademiji u Rijeci / Zagrebačkom plesnom centru, Plesnom centru TALA u Zagrebu /Muzeju suvremene umjetnosti uZagrebu / Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću i drugdje.

Kao koreograf i video redatelj surađivao je brojnim glazbenim programima HRT-a osobito s poznatim riječkim zborom Putokazi za koje je režirao i koreografirao brojne video spotove, koncertne i TV nastupe uživo/ koreografirao nastupe na Eurosongu E.N.I., Danijela Martinović /kao i nastupe i video spotove riječke rock grupe LET 3/ te brojne druge domaće i strane glazbenike.

Dugogodišnji je suradnik Hrvatskog instituta za pokret i ples i producent programa dijela festivala Tjedan suvremenog plesa u Rijeci u periodu od 2000-2010. godine.

Član je nekoliko strukovnih udruga: Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Hrvatske (u kojoj participira aktivno kao član upravnog odbora 2017-2019 i predsjednik nadzornog odbora 2019-2020), Europske federacije mime i britanskog udruženja izvedbenih umjetnika Equity.

Za predstavu IMAGO u režiji Nataše Lušetić 1995. nagrađen s nacionalnom nagradom Vladimir Nazor za kolektivnu igru te nagradom na Festival glumca u Vinkovcima, kao i festivala Malih scena u Rijeci za istraživanje u području suvremenog kazališta.

S Trafikom osvojio kolektivnu nagradu na 25. Salonu mladih u Zagrebu za predstavu HODAČ kao i nagradu strukovne Udruge plesnih umjetnika hrvatske UPUH za sveukupni doprinos plesnoj umjetnosti.

2010. nominiran je za  nagradu Hrvatskog kazališta za najbolju mušku plesnu ulogu u predstavi “7”.

2014. godine autorska predstava koju potpisuje“Hermafroditi duše” nominirana je za najbolju plesnu predstavu u kazališnoj sezoni 2013/14.

2009. godine na NAJ NAJ festivalu u Zagrebu dobio je nagradu za najbolju neverbalnu predstavu za djecu za autorski projekt “Moje tijelo“ u produkciji Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke.

Kao hrvatski umjetnik sudjelovao je u slijedećim EU projektima:

– 2015. EU projektu Beyond Fronta

– 2017-2019. u EU projektu Migrant bodies-moving border

– 2017-2020. Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020.

Trenutno živi i radi u Zagrebu gdje u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti vodi obrazovni program za izvedbene umjetnosti Performing arts program (PAP), Site-specific autorsku platformu PAP# Tijela i besplatnu plesnu radionicu za djecu MI PLEŠEMO. Surađuje kao autor u predmetu scenske prakse u Školi suvremenog plesa Ana Maletić. Gostujući je predavači na brojnim formalnim i neformalnim edukacijama u području izvedbenih umjetnosti. Redovito nastupa i kreira u TRAFIKU, te surađuje u različitim umjetničkim projektima grupa i pojedinaca širom svijeta .

Žak Valenta FB

TRAFIK FB

www.pap.performing.com