Sonja Pregrad

Sonja Pregrad je plesna autorica, izvođačica i pedagoginja, s magisterijem Solo/Dance/Authorship s Universitaet der Kunste Berlin, i prvostupnikom na ArtEZ Arnhem, a također se usavršavala i na SNDO Amsterdam, CodARTs Rotterdam i u Školi Ane Maletić. Živi i radi između Zagreba i Berlina.

Sonja se uvijek bavi (i)materijalnošću plesa i koreografijom odnosa. U njenom radu ples je uvijek mišljen kao kontekstualizirana i relacijska gesta.

Autorica je solo radova (O tijelo moje, da si barem tu, Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu, SOLO. itd) te suradnji Podivljalo i Tamo vani i ovdje unutra s Anom Kreitmeyer, Pokret Mislim Okret i Indigo sa Zrinkom Šimičić Mihanović i Zrinkom Užbinec, Vrijednost je dinamički suvišak svake funkcije s Marjanom Krajač, Rearranging (and) the self-arranged s Nives Sertić, Transformability, SEQUEL FOR THE FUTURE / a dance in 2043 / a dance in 2044 s Willijem Pragerom, Already Made Theatre s Ninom Kurtelom i Igorom Korugom itd., i serije multimedijalnih koreografija Koreografija utopije (Pokret br 2, Dom). Radovi su joj prezentirani na brojnim festivalima te u kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao izvođačica radila je s inozemnim i hrvatskim umjetnicima poput Meg Stuart, Borisa Charmatza, Sanje Iveković, Isabelle Schad, Frederica Giesa, Willija Dornera, Keren Levi, Irme Omerzo, Aleksandre Janeve, Željke Sančanin i drugih.

Suorganizatorica je kolektiva koji vodi program Antisezona pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. je jedna od su-osnicačica i organizatorica UPUH-ovom kolektivnom nagradom nagrađenog festivala IMPROSPEKCIJE. Od 2011. do 2019. sa Plesnim Centrom TALA vodi međunarodni projekt – interaktivni plesni časopis TASK. Predaje pri SMASH/ROAR programima u Berlinu, ALU, Odsjeku za animirani film i nove medije, te ADU, Odsjeku plesa u Zagrebu. Sa Marinom Petković Liker s od 2013. vodi umjetničku organizaciju za otvaranje novih polja kazališne komunikacije Četveroruka.

KONTAKT: sonja.pregrad@gmail.com

www.cetveroruka.hr

www.improspekcije.hr

antisezona.space