Nikolina Dolfić

Nikolina Dolfić rođena je 1985. u Zadru. Prvu plesnu naobrazbu stekla je u Osnovnoj glazbenoj školi „Blagoje Bersa“ u Zadru, pod vodstvom Nives Šimatović Predovan. Nakon toga usavršava se na brojnim plesnim radionicama i u Zadarskom plesnom ansamblu Sanje Petrovski, u kojem je desetak godina djelovala kao plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja te ostvarila niz produkcija, predstava i solo izvedbi.

2015. godine preselila se u Split, a u ožujku 2017. osnovala plesnu udrugu „Tiramola“ koja je u  svom djelovanju orijentirana na edukaciju na području suvremenog plesa i pokreta te na produkciju i distribuciju plesno-kazališnih projekata. Kroz treninge suvremenog plesa za djecu, mlade i odrasle educira članove i stvara kreatore umjetnosti i konzumente za djela suvremene plesne umjetnosti.

U gradu u kojem je suvremeni ples još uvijek nerazvijen, uspijeva okupiti ansambl s kojim je producirala dvije autorske cjelovečernje predstave, „Vaše vrijeme je isteklo“ (https://www.plesnascena.hr/index.php?p=article&id=2189) i „Crveno kao zeleno“ (http://www.plesnascena.hr/index.php?p=article&id=2348).

Kao koreografkinja i plesačica sudjelovala je i u snimanju dokumentarnog filma „Prizemljeni svemir“ o književnici Gordani Benić, u produkciji HRT-a te u snimanju VR animiranog filma „Dislocation“ autora Veljka i Milivoja Popovića.

2018. pokrenula je  „Merge in motion“, platformu namijenjenu educiranju plesača, plesnih pedagoga, koreografa, performera, glumaca i ostalih umjetnika te zainteresiranih pojedinaca bez obzira na prethodno plesno iskustvo za usavršavanje i učenje na polju suvremenog plesa i pokreta kroz radionice koje vode hrvatski i inozemni umjetnici te je do sada održano šest radionica.

Diplomirala je knjižničarstvo i sociologiju na Sveučilištu u Zadru. Od 2018. zaposlena je u Tehničkoj školi za strojarstvo i mehatroniku, Split kao stručna suradnica – knjižničarka.

KONTAKT: plesnaudrugatiramola@gmail.com

FOTO: Ivica Ivčević