Marta Rak

Rođena je u Rijeci gdje je završila osnovnu baletnu školu i plesala u produkcijama HNK Ivana pl. Zajca. Nakon što je stekla diplomu prvostupnika kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, nastavila je svoje plesno obrazovanje na Iwanson akademiji za suvremeni ples u Münchenu gdje je stekla značajno iskustvo radeći s međunarodnim pedagozima i koreografima.

Tijekom svoje karijere, Marta se kao plesačica pridružila raznim produkcijama u Njemačkoj i Hrvatskoj, izvodila u komadima Katje Wachter, Johanesa Härtla, Mattea Sacca, Staše Zurovca, Gordane Svetopetrić, Senke Baruške i drugih.

Kreirala je kratki komad u suradnji s Antoniom Čop za festival Periskop, te s Ksenijom Krutovom i plesačima HNK Ivana pl. Zajca za Riječke ljetne noći. Kao gostujući izvođač surađuje s plesnim kolektivom Magija za festival Inkluzivnih scena u Rijeci. 2021. godine koreografira monodramu “Ličnost u izgradnji” sa Sarom Blažić i Brunom Lovrenčićem.

Marta je kao asistentica koreografa surađivala s Hannesom Langolfom, Zoe Gyssler, Moritzom Ostruschnjakom, Tamarom Gvozdenović, Antiom Diaz Otero i Germanom Jauregui i drugima. 

U srpnju 2022. godine Marta je diplomirala plesnu pedagogiju na Sveučilištu Palucca University for Dance u Dresdenu, a nedugo zatim završila je intenzivan program “Flying Low and Passing Through” Davida Zambrana u Briselu. Aktivno predaje suvremeni ples i vodi radionice, izvodi i koreografira, te producira autorske projekte. 

marta-rak.com