Apel umjetnica i umjetnika, članica i članova UPUH-a zastupnicama i zastupnicima Gradske skupštine 07.05.2020.

PREDMET: APEL UMJETNICA I UMJETNIKA, ČLANICA I ČLANOVA UDRUGE PLESNIH UMJETNIKA HRVATSKE ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA GRADSKE SKUPŠTINE, ŠIROJ JAVNOSTI NA ZNANJE

Poštovane zastupnice, poštovani zastupnici,

obraćamo vam se netom pred 33. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj ćete raspravljati o Prijedlogu zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanje troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad, koji je na prijedlog Gradonačelnika stavljen na dnevni red.

Najprije, želimo vas podsjetiti da ste na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. usvojili Zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanje troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad kao interventnu mjeru usmjerenu prema umjetnicima i kulturnim radnicima koji su uslijed zabrane održavanja svih javnih događanja zbog pandemije ostali bez  angažmana odnosno prihoda.

S obzirom da je Zaključak usvojen, ali nije proveden u djelo, ovim putem iziskujemo od Gradskog ureda za kulturu da ispoštuje usvojene mjere te isplati 70% programskih sredstva odobrenih na Natječaju javnih potreba u kulturi za 2020. godinu svim korisnicima. Budući da su interventne mjere Ministarstva kulture zaobišle većinu umjetnika i radnika u kulturi, koji proteklih 49 dana žive bez ikakvih prihoda, obustavom ovog Zaključka njihov se položaj dodatno prekarizira, a oni postaju socijalni slučajevi.

Stoga, poštovane zastupnice i zastupnici, apeliramo da na današnjoj sjednici NE usvojite Gradonačelnikov prijedlog kojim bi se obustavile mjere potpore najugroženijima u kulturi.

Apeliramo na Vas da NE dopustite:

1. Da grad Zagreb trajno ostane bez kulture, s dalekosežnim i nepovratnim posljedicama za grad i društvo, kulturne radnice i radnike te lokalnu, regionalnu i međunarodnu publiku.  

2. Sanaciju oštećenih kulturnih ustanova i prostora koja sama sebi postaje svrhom – bez kulturnih sadržaja, umjetnika/ca i publike.

3. Daljnje obezvrjeđivanje kulturnih proizvođača koji ionako žive bez redovnih prihoda, u prekarnim uvjetima uslijed sustavnog potplaćivanja rada u kulturi.

4. Degradaciju rada umjetnica i umjetnika koji time postaju socijalni slučajevi, iako svojim radom svakodnevno doprinose brojnim i raznovrsnim kulturnim sadržajima za svoje sugrađane/ke i boljitak grada.

Solidarno uz sve pogođene pandemijom i potresom,

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske

Zagreb, 07.05.2020.

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno