UPUH Susreti koji nedostaju: Posramljivanje tijela na izvedbeno -plesnoj sceni

Pozivamo vas na treći ciklus radionica u sklopu inicijative „UPUH Susreti koji nedostaju: Mentalno zdravlje u izvedbeno plesnoj zajednici” koji se bavi posramljivanjem tijela unutar plesnih praksi, izvedbenih procesa, obrazovanja, pedagoškog rada i kritičke prakse.
Radionice su namijenjene plesnim i izvedbenim umjetnicima/cama, studentima/cama i svim zainteresiranima koji se bave izvedbenim, autorskim, pedagoškim, produkcijskim i drugim radom u izvedbeno-plesnom polju.


Radionice vodi psihologinja Lana Gjurić u terminima:
30.1., 6.2 i 13.2. / 16:30-18:30h / MO Voćarska (Voćarska cesta 71)


Prijave i pitanja na lana.hosni@hotmail.com najkasnije do 28.1. u ponoć. Mjesta se popunjavaju redoslijedom prijave, a maksimalan broj polaznika/ca je 15. Molimo da u prijavi navedete možete li sudjelovati u svim terminima, a za sudjelovanje u ciklusu obavezno je
pohoditi prvi termin radionice. Sadržaj radionica modificirat će se prema potrebama sudionika/ca tijekom procesa te se očekuje aktivno sudjelovanje u obliku iznošenja mišljenja, iskustva, potreba te aktivnog oblikovanja sadržaja.
Preporučena donacija za sudjelovanje je 10 eura.
//
Uspostava određenog tipa tijela, pokreta, prakse ili estetike kao dominantnih, preferiranih i/ili vrijednih često podrazumijeva odbacivanje, otvorenu ili prešutnu degradaciju ostalih modaliteta tjelesnosti, što u konačnici dovodi do osjećaja srama i nelagode bivanja u tijelu. Takva je hijerarhijska uspostava vrijednosti preslika šireg društvenog stava prema tijelu prema kojemu se ono shvaća kao odraz normi i po kojemu se izgled izjednačava s dominantnim vrijednostima.

U izvedbenim umjetnostima je praksa procjenjivanja na osnovi konstitucije, posture, mogućnosti, rodnih stereotipa i ostalih kategorija raširena, iako često prešutna, i upravo zbog toga potencijalno opasna, tim više što je izvedbenim umjetnica/ima tijelo glavno sredstvo komunikacije. Gotovo su se sve izvedbeni umjetnice/i tijekom rada susrele/i s osjećajem ne/uklapanja u ovakve kategorije.

Upravo zato, radionica otvara prostor za progovaranje o posljedicama posramljivanja tijela, osvještavanje i osnaživanje kroz
stručnu podršku i podršku kolega.

// o radionici i voditeljici //
Sram je često ono što nam čini da se osjećamo nedovoljno… nedovoljno dobro, nedovoljno uspješno, nedovoljno lijepo, nedovoljno kompetentno, ili drugim riječima, nedovoljno
vrijedni (ljubavi). Strah koji iza toga često stoji jest strah od odbacivanja, odnosno, strah od toga da nećemo biti prihvaćeni od strane okoline. Kako prepoznati kada osjećamo sram, kako se nositi s njime te kako razvijati otpornost na sram, možete saznati dolaskom na radionice.
Lana Gjurić, psihologinja, savjetovateljica i apsolventica gestalt psihoterapije, trenutno zaposlena u vlastitoj privatnoj praksi. 8 godina bila zaposlena u udruzi Društvo za psihološku
pomoć, s bogatim iskustvom provedbe individualnih i grupnih tretmana, radionica i edukacija; voditeljica preventivnih programa brige o mentalnom zdravlju mladih. Više od 10 godina se bavi plesom (hip hop, house, afrobeats) te je u plesnoj školi SOSS provodila tzv. Psihoplesne radionice. Unatrag dvije godine se bavi glazbom i vodi glazbeno-edukativnu emisiju „The Soulful Side“, kojoj je cilj promocija mentalnog zdravlja te afro i soulful glazbe.


//
Više o inicijativi “UPUH Susreti koji nedostaju” koja je u ovom trenu usmjerena na brigu o mentalnom zdravlju u izvedbeno plesnoj zajednici možete naći na linku https://upuh.hr/najavljujemo-pocetak-programa-upuh-susreti-koji-nedostaju-mentalno-
zdravlje-u-izvedbeno-plesnoj-zajednici%ef%bf%bc/


Program se odvija u organizaciji Udruge plesnih umjetnika Hrvatske “UPUH” uz financijsku podršku Udruge Domino i Fonda za druge kroz prijavu na javni poziv “KRIK- kriza i kreativa”.

Autorica vizuala: Antonia Dorbić

Objavljeno
Kategorizirano kao Aktualno