UPUH
24.04.2014.
MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. travnja 2014.

Taj dan slavi uspomenu na rođendan francuskog plesača i koreografa Jean Georges Noverrea (29. travnja 1727.- 19. listopada1810.), autora Pisama o plesu i baletu,  koja ga potvrđuju kao jednog od najvećih plesnih reformatora.

Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa.

Ove godine autor međunarodne plesne poruke je francuski plesač i koreograf Mourad Merzouki, a autorica hrvatske plesne poruke za Međunarodni dan plesa je Edina Pličanić, prvakinja baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.


EDINA PLIČANIĆ: Hrvatska poruka za Međunarodni dan plesa 2014:
Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela… cijeli univerzum pleše u vama.
Otvorite oči, pogledajte, sve oko vas pleše, drveće na vjetru, oblaci sa suncem, zvijezde, mjesec, sva živa bića… cijeli univerzum pleše. Vi plešete.
Sve je u svemu, ples je u svemu.
Plešite, plešite i smiješite se.
Sretan Vam Međunarodni dan plesa!

Mourad Merzouki: Međunarodna poruka za dan plesa 2014

Svaki je umjetnik ponosan na svoju umjetnost.
Svaki umjetnik će uvijek braniti umjetnost, susret s kojom je obilježio njegov život.
Zbog onoga što je našao i izgubio, i zbog čega osjeća snažnu želju dijeljenja s drugim, bilo da se radi o odjeku glasa, pronađenoj riječi, tumačenju teksta ljudstvu, glazbi bez koje bi nam se svemir prestao obraćati ili pokretu koji otvara vrata milosti.
Osjećam za ples ne samo ponos plesača i koreografa, nego i duboku zahvalnost. Ples je bio moj ulog za sreću. Postao je moja etika posredstvom plemenitosti njegove discipline. Plesom svakodnevno otkrivam svijet.
Bliskiji od svega mi drugog, osnažuje me svaki dan energijom i velikodušnošću samo njemu svojstvenima. A njegova poezija me ohrabruje.
Mogu li reći da ne bih postojao bez plesa ? Bez sposobnosti koju mi on pruža da se izrazim? Bez povjerenja koje u njemu pronalazim kako bih nadvladao strahove, izbjegao puteve osuđene na propast ?
Zahvaljujući plesu, uronjen,u ljepotu i složenost svijeta, postao sam građanin, pojedinac koji kroz susrete s drugima ponovno iznalazi društvene kodove, vjeran vrijednostima hip-hop kulture koja preoblikuje negativnu energiju u pozitivnu snagu.
Ples je svakodnevni izvor ponosa. Ali ja živim taj ponos duboko zabrinut, jer uočavam kod dijela mladih koji potječu iz siromašnih kvartova i koji odrastaju u frustraciji i napetosti,  posvemašnji gubitak snalaženja i nemogućnost da se osmisli vlastiti život. Ja sam njihov srodnik, mi smo svi njihovi srodnici. I pokreće me, možda jače nego druge, želja, da pokažem vlastitim primjerom, da im pomognem da osjete strast za životom.
Jer nije li društvo bogatije s bogatstvom svakoga od nas ?
A kultura, više od bilo kojeg drugog iskaza, ujedinjuje. Zato imajte hrabrosti, riskirajte usprkos preprekama i mržnji s kojom ćete, zacijelo, biti suočeni; ljepota svijeta će uvijek biti na vašoj strani. Kao što je ples bio na mojoj. Sa svojom jedinstvenom snagom koja čini da nestanu sve socijalne i etničke razlike, kako bi ostao samo pokret tijelâ u njihovoj čistoj ljudskosti, bićâ koja su se vratila svom pravom izrazu, jedinstvenom i zajedničkom.
Završit ću citirajući riječi Renéa Chara, koje me svaki dan podsjećaju kako nikome ne smijemo dozvoliti  da nas zarobi u unaprijed napisane uloge.
« Izazovi svoju priliku, zgrabi svoju sreću i riskiraj. Promatrajući te, oni će se naviknuti na to. »
Dakle, pokušavajte, griješite i uvijek iznova započinjite, ali iznad svega plešite, nikada nemojte prestati plesati !« povratak
Adresa: Ilica 10, Zagreb | Mob. 099 504 80 63 (Nina Kunek) | E-mail: | Predsjednica Upravnog odbora Udruge: Martina Tomić | IBAN: HR0723600001101404495
Copyright © Udruga plesnih umjetnika Hrvatske 2007-2019. | designed by Studio Cuculić | developed by STO2